Нови майстори на стари занаяти е проект на Росина Пенчева, който цели да утвърди Габрово като творчески град на занаятите в мрежата на ЮНЕСКО и ролята на музей Етър за съхраняване и представяне на българската занаятчийска култура и история. Основната тема е важността от опазването на културното наследство, както и къде се коренят причините определени занаяти да изчезват, а също и каква е мотивацията на младите последователи и има ли тенденция те да стават все повече.

Фокусът е върху работата на съвременните майстори, които съхраняват или възраждат изчезващите традиционни занаяти, правят връзката между поколенията, развиват и осъвременяват традицията и са нашите „живи човешки съкровища“, които са в пряк диалог с културното ни наследство, като творят, пресъздават и представят пред света нашата културна идентичност.

Резултатът от изследването ще бъде представен под формата на документални фотографии и текстове, чрез които проектът ще ни пренесе в творческите процеси на майсторите, практикуващи занаяти, застрашени от изчезване. Съдържанието ще бъде достъпно онлайн, но ще бъде придружено и от печатни материали. Реализира се в партньорство с музей Етър, европейската фондация Микеланджело (автор на мрежата за занаяти Хомо Фабер) и списание Осем.

Общата стойност на проекта е 18 800 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 15 000 лева.

Въпрос навреме - Нопойнт Ателие ЕООД Външна експозиция „200 г. от рождението на д-р Никола Василиади – благодетел на техническото образование в Габрово” на Национален музей на образованието – Габрово