Община Габрово бе избрана за „Предприемчив европейски регион“ (ПЕР) за 2021—2022 г. Европейският комитет на регионите излъчи специално издание на наградата, в което местни и регионални власти имаха възможност да представят стратегии за икономическо и социално възстановяване след Ковид-19. Другите отличени са община Кастело Бранко в Португалия, регион Хелзинки-Уусимаа във Финландия, регион Мадрид в Испания, регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг във Франция и Силезкото воеводство в Полша.

Победителите бяха обявени на 18 март 2021 г. в рамките на 143-тата пленарна сесия на Комитета на регионите (КР) от Ева Майдел – член на Европейския парламент и Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, Хюберт Гамбс – заместник генерален директор на ГД „Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и МСП“ в Европейската комисия и Майкъл Мърфи – член на Съвета на окръг Типърари (Ирландия) и председател на Комисията по икономическа политика в КР.

„Визията на Габрово е да се развива като „зелен“, интелигентен и иновативен град. Стремежът ни е да надграждаме върху добрите традиции, които имаме в сферата на предприемачеството, бизнеса, научните изследвания и инженерното образование и така да постигаме дигитална и приобщаваща трансформация. Присъждането на наградата за предприемчив европейски регион е огромно признание за съвместните ни усилия да създаваме благоприятна бизнес и иновационна екосистема, която допринася за устойчивия и конкурентен растеж на Габрово.“, каза кметът Таня Христова по време на онлайн церемонията.

По думите на председателя на КР Апостолос Цицикостас стабилният и устойчив сектор на малките и средните предприятия е от основно значение за възстановяването и създаването на работни места на местно равнище. „Община Габрово в България е отличена с наградата за своята амбиция да се превърне в по-екологичен, по-интелигентен и по-иновативен район. Стремежът за преобразяване на града е вдъхновение за Европа. Тази стратегия споделя общи за целия Европейски съюз (ЕС) приоритети и ги адаптира, за да отговарят на реалните потребности – отбеляза Цицикостас. – Поздравявам Община Габрово и всички участници в разработването и осъществяването на отличената визия. Вашето постоянство и ангажимент за успех представляват движещата сила, от която се нуждае Европа, за да постигне действително устойчив и приобщаващ растеж.“, допълни председателят на КР.

От ляво надясно: първи ред – кметът на община Габрово Таня Христова, председателят на регион Хелзинки-Уусимаа Марку Маркула, председателят на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг Рено Муселие; втори ред – председателят на регион Мадрид Исабел Диас Аюсо, кметът на община Кастело Бранко Хосе Аугусто Родригеш Алвеш, маршалът на Силезкото воеводство Якуб Челстовски

Според българския евродепутат Ева Майдел предприемаческите региони ще са движещата сила за икономическото възстановяване на Европа. Затова те трябва да бъдат подкрепени с инвестиции и ресурси през следващите месеци и години. „Не можем да повтаряме стари грешки – парите, които харчим, трябва да отидат в региони, които са готови да се пренастроят в съответствие със социалните и екологичните цели на нашето общество.“, каза тя.

Това е третото кандидатстване на Габрово за престижното отличие. Концепцията изтъква действията на местната общност в ограничаващата среда на пандемията от коронавирус. Администрацията и бизнесът успяха да реорганизират значителна част от дейността си, ползвайки дигитални средства, чрез нови производства и технологични начинания. Подчертава се ролята на Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“, който ще предлага програми за подкрепа на бизнеса, ще търси и обучава млади таланти, ще работи за създаването на иновативна култура.

Наградените региони са оценявани по критерии като политическа ангажираност, многостепенно управление, партньорство и сътрудничество, изпълнение на заложените мерки, комуникационни действия. Журито e съставено от членове на КР, представители на институциите на ЕС, социални партньори и териториални сдружения. Те ще наблюдават изпълнението на отличените регионални стратегии през 2021 и 2022 г., за да се осигури обективна външна оценка на постигнатия напредък.

Наградата „Предприемчив европейски регион“ (ПЕР) е проект, чрез който всяка година се открояват територии на ЕС с изключителна и новаторска политическа стратегия в областта на предприемачеството независимо от тяхната големина, богатство и правомощия. На териториите с най-убедителен, авангарден и перспективен план се присъжда знакът ПЕР за следващата година. Той е създаден в партньорство с Европейската комисия и с подкрепата на Европейския парламент, Европейския икономически и социален комитет и заинтересовани страни на равнище ЕС (Европейската асоциация на занаятчиите, малките и средните предприятия, Асоциацията на европейските търговски палати, Социална икономика Европа и Европейската асоциация на агенциите за развитие – EURADA).

Досега с ПЕР са отличени 30 региона: през 2011 г.: Бранденбург (Германия), Графство Кери (Ирландия) и Мурсия (Испания); през 2012 г.: Каталония (Испания), Хелзинки-Уусимаа (Финландия) и Търнава (Словакия); през 2013 г.: Нор-Па-дьо-Кале (Франция), Южна Дания и Щирия (Австрия); през 2014 г.: Фландрия (Белгия), Марке (Италия) и Северен Брабант (Нидерландия); през 2015 г.: Лисабон (Португалия), Северна Ирландия (Обединеното кралство) и Валенсия (Испания); през 2016 г.: Глазгоу (Обединеното кралство), Ломбардия (Италия) и Малополска (Полша); през 2017 г.: Естремадура (Испания), Долна Австрия(Австрия) и Западна Гърция (Гърция); през 2018 г.: Централна Македония (Гърция), Ил дьо Франс (Франция) и Северозападен регион (Ирландия); през 2019 г.: автономна област Астурия (Испания), провинция Хелдерланд (Нидерландия) и регион Тесалия (Гърция); през 2020 г.: Гданск и Поморско воеводство (Полша), икономически регион Гьотеборг (Швеция) и Навара (Испания).

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Габрово спечели купата на общините в „Екорали България“ 2021