Габрово грабна наградите в категория „Зелен град“ и „Най-добрият град за живеене в България“ за 2019 г. на слушателите на „Дарик радио“ и читателите на DarikRadio.bg.

В тринайсетото издание на конкурса Габрово спечели подкрепата на 7 500 слушатели и читатели и стана безспорен фаворит в класацията – с два пъти повече гласове от следващия в подредбата – Русе.

Кметът на общината Таня Христова получи двете отличия при гостуването си в обзорното предаване „Годината“ на „Дарик радио“, в което бяха обявени резултатите от кампанията „Най-добрият град за живеене“.

„Тези награди идват при нас в края на една трудна година, в която станахме единственият град от Централна и Източна Европа, носител на престижното отличие на Европейската комисия „Европейски зелен лист“, в която спечелихме финансиране за Летния театър, в която се подготвихме да продължим водоснабдяването на селата. Вярвам, че хората, дали своя глас за Габрово, са оценили постигнатото за подобряване на околната среда, но и промяната на града в последните години. Наградите ще ни бъдат мотиватор да продължим напред. Специално благодаря на габровския бизнес, който се справя изключително добре в Ковид кризата и Габрово се радва на добри икономически показатели! Благодаря на всички, подкрепили Габрово!“, каза Таня Христова.

В проучването за 2019 г. участват 27-е областни града, които се оценяват по пет основни критерия – икономика, екология, качество на живот, образование, сигурност. Репортерите на „Дарик“ от София и страната събират и обобщават резултатите през месеците октомври-ноември 2020 г. Паралелно с това проучване се провежда и онлайн анкета на сайта DarikRadio.bg, в която са гласували 32 670 души.

Тази година не бе връчена голямата награда „Най-добър град за живеене в България“, тъй като според организаторите в условията на пандемия никой град не е добър за живеене никъде по света.

В класацията „Жизнен град“ стана София, „Бизнес град“ е Бургас, „Град на знанието“ са Варна и Пловдив, за малка община на знанието е отличен Аврен, малък град на финансовата устойчивост е Земен, като град на пътната безопасност е отличен Враца, а в категорията „Сигурен град“ наградата получи Смолян.

Националното проучване „Кой е най-добрият град за живеене в България?“ се е превърнало в сериозен показател не само за качеството на живот в българските градове, но представлява и изключителна възможност за определяне на перспективата за развитие на всеки град.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Габрово получи наградата „Предприемчив европейски регион“ 2021 – 2022 г. (видео)