Най-ценният урок от доброволчеството е, че ставаме човеци с главно „Ч“

1. Представете се - Читалището ни е създадено през 2012 година.  За осем години ние успяхме и доказахме, че малките населени места имат потенциал да участват в културния живот. С много желание фолклорната  групата „ Арменските баби“ ни прославя и представя по събори и фестивали, където имаме много престижни награди. Към читалището работи и то много активно, дори във времето на пандемия, клуб „Млад илюзионист“ с национални и международни награди, както и „Авто-мото клуб“ също с международно участие и престижни награди. Кулинарен клуб „ Рецептите на баба“ с много и разнообразни участия и награди. Клуб „Ръкоделие“ – който основно участва в Националната кампания  „ Изплети топлина“  вече три години, като привлича в своята работа и много други хора, желаещи да дарят топлина на хора в нужда.

2. Вие сте отличени в категорията „Участие в национални кампании“ за участие в националната кампания „Изплети топлина“. Разкажете повече?

Реализирането на една инициатива като „ Изплети топлина“ изисква много време, труд, средства, но това не ни спира, напротив - това ни мотивира да правим все повече и повече добри дела. Да дариш топлина, трябва да имаш сърце за това. Трябва да приемаш болката на другите като своя и тогава нямат значение нито времето, нито средствата, нищо….Просто си човек с главно „ Ч “ и даряваш това, което носиш в сърцето си.

3. Реализирането на подобна инициатива изисква значителни ресурси – време, средства, труд, но Вие не спирате да го правите. Защо?

Доброволчествoто дава сили, топлина , енергия, удовлетвореност и увереност ,че доброто е повече от злото в съвременното ни общество. “Доброволността” е една от съхранените ценности, средство и начин за подпомагане на хора, неспособни сами да се грижат за себе си, подпомагане на обществото в критични моменти, когато са застрашени животът и здравето на други хора или природата като цяло. Да помагаш на другите е една от основните човешки потребности и е логично много хора да я задоволяват чрез доброволчество. Доброволчеството е начин на учене, на придобиване на знания и умения през целия живот на човека. Никога не е късно да започнеш с това “учене”.

4. Какво Ви дава доброволчеството?

Най-ценният урок за нас от доброволчеството е, че ставаме все повече Човеци с главно „ Ч“ , все повече се грижим за здравето и живота на хората около нас. Ставаме по-добри, по-отговорни. Нашите хора, които също са в нужда, отварят сърцата си за други хора в по-тежко състояние. Това, че можеш да загърбиш твоите проблеми и да помогнеш на друг човек , това е достойно за уважение. Това ни носи Доброволчеството – УДОВЛЕТВОРЕНИЕ.

6. Какво е Вашето послание към габровци?

Нашето послание към габровци е: „ Заедно можем повече“!

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ НЧ "Светите братя Кирил и Методий – 2006", с. Райновци - „Доброволец на годината – Габрово`20“