1.Представете се – Читалище „Наука – 1902“ с. Враниловци , основано преди 118 години, продължава традициите си на средище на култура и традиционни ценности. Стремежът ни е да съхраним и предадем на поколенията фолклорното ни и културно наследство, стремежа към знание и книжовност.

В читалището активно работят ФГ „Вранилчанки“,които са носители на много отличия и медали от национални и регионални фолклорни конкурси и фестивали. Фолклорният дует Анита и Теодора Томови са младите дарования на нашето читалище. Активно репетира и участва в фестивали и конкурси и танцовият състав „Балканджии“. Към читалището има работеща библиотека с детски отдел. В салона на читалището се провеждат концерти, детски празници в сътрудничество с детската градина, празници на селото.

2. Вие сте отличени в категорията „Участие в национални кампании“ за участие в националната кампания „Изплети топлина“. Разкажете повече?

За инициативата  „Изплети топлина“ научихме от Община Габрово. Нашите доброволци веднага с ентусиазъм възприеха идеята да изплетат безвъзмездно шалове, шапки, чорапи и други плетива в помощ на бездомните, бедстващите и хората в нужда, като те самите дариха  част от преждата. Това е инициатива, която обединява около на пръв поглед простичката, но с голям заряд идея,  някой да дари прежда, друг - труд , за да може цялата тази положителна енергия да донесе на нуждаещите се топлина, както за тялото, така и  за душата.

3. Реализирането на подобна инициатива изисква значителни ресурси – време, средства, труд, но Вие не спирате да го правите. Защо?

Доброволците от читалище „Наука  1902“ за трети, но не за последен път се включват в „Изплети топлина“. За нас време,труд, средства не са изгубени напразно. Докато има хора, за които е важно да получат не само топъл шал и дреха, а чрез тях и морална подкрепа и топлина, доброволците няма да се откажат.

4. Какво Ви дава доброволчеството?

Доброволчеството е ценност! Лична кауза, която дава възможност да участваш в промяната на обществото. Стремежът и желанието да помагаш на хора в беда, на обществото в критични ситуации, е една съхранена ценност, присъща на човека. Доброволчеството носи удовлетворение, чувство за изпълнен дълг и задоволство от това, че твоят труд е направил света малко по-добър за някой друг.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?

Най-ценният урок от доброволчеството е, че човек изявява себе си, проявява същността си, когато безрезервно и самоотвержено твори добро. Няма по-голяма отплата от думите на благодарност за ръка, подадена в труден момент.

6. Какво е Вашето послание към габровци?

Бъдете съпричастни! Доброволствайте! Помагайте според силите и възможностите си! Така ще допринесете за промяната на света около нас!

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ НЧ "Постоянство – 2012", с. Армените - „Доброволец на годината – Габрово`20“