"Габрово - 160 години творчески град" е името на идейното предложение, което получи финансиране по Програма Култура на Община Габрово. Проектът ще се изпълнява от НЧ "Будителите 2017".

Основната цел на проекта е да бъдат представени личности, чиито имена са записани в страниците на българската история и които трябва да бъдат издигнати и в публичната памет като: Елена Доскова-Рикарди (първат абългарска на сцената на Миланската "Ла Скала), Теофана Крил (една от първите три авиаторки), Тодор Бурмов (първият премиер на Кнежество България), Стефан Бойновски (първият певец и гъдулар, записан на грамофонна плоча в България), Константин Никифоров (първият българин военен министър) и др.

В  рамките на проекта ще бъде създадена изложба с интерактивно съдържание, разположена в пет "къщички". Всяка една от тях ще носи паметта на различните бележити личности - снимки, картини, видеофайлове и др. Изложбата ще бъде разположена в централната градска част.

Проектът предвижда също - издаване на книгата "Джазът - мисия на един живот", посветена на Манол Цоков с автор Владимир Гаджев. Изданието описва живота и приноса на Местрото за развитието на музикалната култура, както в Габрово, така и в страната.

Обща стойност на проекта - 16 646 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 13 316 лв.

Скулптурната фигура на Александър Керков – вечният музикант е готова 160 години Габрово в картини