Дали да си габровец е сорт с особена коренова система, чийто плод е равен на новаторство, находчивост и чудноватост, или просто земята на Габрово ражда хора, слагащи ново начало на много неща от живота ни?!
Проектът „160+ Габрово град“, по програма Култура на Община Габрово, не търси въпроси, а открива отговори.

Разбира се, че 160 години не са толкова много, че да предизвикат преклонение като пред град с хилядолетна история, но не са ли хората най-важните, които пишат чрез делата си онази история, даваща отпечатък в бъдещето?! 

Габрово през своята 160-годишна история е родило толкова много хора, които са пионери в различни области, чрез своите начинания, та днес смело да можем да заявим, че град Габрово е град на ПЪРВИТЕ за България.

Проектът „160 + Габрово град“ има за цел не само да събере знайни и незнайни люде от нашето минало, а и да сподели факти и доказателства за личности от настоящето, да разкаже историите на успели  хора, тръгнали от Габрово по света и у нас. 

Ще стигнем и до бъдещето чрез децата ни и техните успехи в спорта, науката, културата и изкуството.  

Основната цел е да запечатаме времето в трите му измерения – минало, настояще и бъдеще – с филм, посветен на хора и събития от Габрово, оставили своя отпечатък по стрaниците на 160-годишната история на града.

Очакваме на нашата Фейсбук страница „160+ Габрово град“ да споделите факти за знайните и незнайни габровци и техните истории, променящи посоки, тенденции и съдби в името на доброто и напредъка.

От 7 юли започвахме да събираме парченцата истории, за да ги филмираме през септември и да излъчим този филм през октомври.

Освен това, всеки желаещ може да сподели и „нови“ габровски шеги, свързани с габровецa в новия век. Ето, например, съвременно продължение на познатата ни рубрика: „За габровци се говори, че:

  • събират ластичетата от закупените връзки зеленчуци;
  • спират мобилните си телефони, за да не се изтощава батерията;
  • перат еднократните противовирусни маски...

Ще се радваме да продължите рубриката.

Девизът на проекта е „Историята ни е пътят, настоящето ни е посоката, бъдещето ни е смисълът!“ Затова нека заедно разкажем, споделим и запечатаме знайните и незнайните прояви на предприемчивия габровския дух и нека не забравяме: „Светът е оцелял, защото се е смял“, защото е творил, защото е напред вървял!

Проектът по идея на фондация „ОТ БГ“ и ще събере повече история, ако е споделен!

За това Ви молим, габровци – по света и у нас – споделете или се свържете... останалото ще направим ние!

Facebook : 160+Габрово град; e-mail: otbg2020@gmail.com

адрес: Габрово, ул.“Софроний Врачански“ 1, ет. 3

 

Фондация „ОТ БГ“

 

Скулптурната фигура на Александър Керков – вечният музикант е готова Мзуей "Дом на хумора и сатирата" с проект "Габровски огледала"