Шестдесет и две са заявленията от граждани за включването им в доброволческите екипи  към Община Габрово за първите дни на кампанията за набиране на доброволци #Заедно.  В заявленията 48 лица са посочили, че имат възможност да закупуват продукти и лекарства на възрастни и на хора под карантина, 32 лица са заявили готовност да се включат като „граждански патрул“ за осъществяване на контрол при спазване на ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус и 12 лица са посочили, че могат да помагат за разпространяване на важна и актуална информация сред съгражданите ни. Много от подалите заявления са посочили повече от една дейност, в която желаят да положат доброволен труд.

От 28.03.2020 г. стартира и реалното включване в дейности на първите доброволци. Те бяха разпределени в екипи  като  граждански патрул – подаване на сигнали за граждани, които не спазват забраните за посещаване на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения; проверки за струпвания на хора в парковете, площадките, пазарите, както и в местностите Градище, Синкевица и Соколския манастир; съблюдаване за спазването на необходимата дистанция при пазаруване; раздаване на дезинфектанти на домоуправителите на сгради или отделни входове, в режим на етажна собственост; разпространение на листовете с най-важните телефони, които могат да бъдат в полза на възрастните хора – кризисна социална кухня, помощ при пазаруване, спешна помощ, психолог и др.

Доброволци ще следят и за струпване на хора при получаване на месечни пенсии в пощенските клонове.

Нужда от доброволци за извършване на различни дейности има в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, както и за дезинфекция на площи на територията на град Габрово. Всички, които имат възможност и желание за включване, могат да го направят чрез линка към заявлението, като посочат в доброволческа дейност, в която искат да се включат „Друго“ – Дезинфекция на площи“ или „помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Ако желаете да се присъедините към доброволците на Община Габрово като граждански патрул Ако желаете да се присъедините към доброволците на Община Габрово като граждански патрул