Община Габрово получи признание от Министерството на образованието и науката за участие в общественозначими проекти по програма „Хоризонт 2020“. Сертификатът бе връчен по време на конференцията „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“, която се състоя на 6 март 2020 г. в аулата на Икономически университет – Варна.

Наградата отразява постиженията на Община Габрово по проекти, свързани с отговорните научни изследвания и иновации, устойчивата градска мобилност и екологичните обществени поръчки. Проектите са изпълнявани през последните пет години в партньорство с местни и регионални власти, институции и неправителствени организации от различни европейски държави. Целта на сътрудничеството е да се подобрят политиките и програмите за развитие в конкретните области.

По време на форума във Варна бяха представени акцентите в новата рамкова програма „Хоризонт Европа“ 2021 – 2027 г. Участниците дискутираха предизвикателствата пред използването на изкуствения интелект и нуждата от изготвяне на общоевропейски правила, икономическия и научния потенциал на България, начините за справяне с тревожните тенденции и други.

Според вицепремиера Томислав Дончев е необходимо бизнесът да премине на по-горно революционно ниво – „…да прояви дързост да изобретява без страх, че ще се провали…“ – каза той. Мнението му бе подкрепено от председателя на УС на Фонда на фондовете Мартин Дановски в коментар за статистика, според която България е представена като скромен иноватор на база средните данни за Европа. „Това означава, че ако не се предприемат мерки, ще изгубим конкурентоспособността си на ключовите пазари. Именно тази е една от причините да се създаде на централно ниво Агенцията за научни изследвания и иновации.“, отбеляза в изказването си Дановски.

По думите на българския еврокомисар Мария Габриел новата рамкова програма „Хоризонт Европа“ ще дава възможност за активно участие на европейските граждани по пет важни теми – организиране на мисии за борба с рака, енергийна ефективност, храни и земеделие, опазване на водите, мобилност и интелигентни градове. „Програмата ще насочи инвестиции в младите хора, в науката и в иновациите, тя е много повече от ресурс, който просто може да бъде привлечен.“, заяви Габриел.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Габрово спечели „Европейски зелен лист 2021“! (видео)