Габрово получи приза за „Община – реформатор“ при общините над 50 хил. жители от традиционните награди на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Отличието бе връчено на председателя на габровския Общински съвет инж. Лена Георгиева по време на XIII Годишна среща на местните власти, която се проведе от 1 до 3 октомври в курорта Албена.

Председателят на УС на НСОРБ инж. Даниел Панов връчва плакета на председателя на ОбС - Габрово инж. Лена Георгиева 

Наградата е за приноса на Община Габрово в дейността на НСОРБ по отстояване на общите интереси на местната власт. Сред критериите за избора са участие на общински представители в работните групи и постоянните комисии на НСОРБ, предоставени становища по промени на нормативни актове и отговори на допитвания на Сдружението.

инж. Лена Георгиева благодари за високото отличие

В раздела на общините с население от 10 до 50 хил. жители наградата „Община – реформатор“ спечели Община Добричка, а при малките общини с мащаб до 10 хил. жители е отличена Община Ивайловград. За последните десет години Габрово получава за четвърти път приза в това направление – през 2008, 2009, 2012 и 2018 г.

Призът „Община – реформатор“

Националното сдружение на общините връчи награди и в още няколко категории – „Общинар – реформатор“, „Общински дарител“, „Партньор на общините“, „Активни граждани“ и „Медиен глас на общините“.

Неразделна част от програмата на Годишната среща на местните власти бе изложението „Общинско ЕКСПО“, в което се включиха рекорден брой участници – над 40 фирми и общини.

Община Габрово със свой щанд на „Общинско ЕКСПО 2018“

Община Габрово участва със свой изложбен щанд, на който показа успешни европейски проекти, разнообразни практики, туристическите и културните атракции в региона. Специално място на щанда имаха Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ и Регионалното сдружение на общини „Централна Стара планина“, които представиха своята дейност в полза на общините. Кметът Таня Христова оглавява управителните съвети на двете организации.

Екипите на Община Габрово, ОМЕЕ „ЕкоЕнергия“ и РСО „Централна Стара планина“

По време на официалното откриване на изложението кметът на община Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ инж. Даниел Панов прикани участниците в Годишната среща да се запознаят с предлаганите от изложителите модерни решения за управление на градовете в сферата на отпадъците, телекомуникациите, интелигентните транспортни решения и уличното осветление, пътното строителство и др.

Председателят на УС на НСОРБ инж. Даниел Панов открива „Общинско ЕКСПО 2018“ 

Инж. Панов поздрави специално колегите си кметове на Банско, Варна, Габрово, Ловеч, Минерални бани, Правец, Самоков, Троян и Тетевен за решението им да представят своите общини пред всички присъстващи.

Годишната среща на българските местни власти събра над 800 представители на общините, кметове, председатели на общински съвети, заместник-кметове, експерти.

Среща със зам. министър-председателя Томислав Дончев и ръководството на ДА „Електронно управление“ по въпросите на електронното управление

Участие взеха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, зам. министър-председателят Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министрите на образованието и науката и на труда и социалната политика Красимир Вълчев и Бисер Петков, председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков, председатели на парламентарни комисии, заместник-министри и други.

Участници в XIII Годишна среща на местните власти

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. „Приеми ме на село“ с Европейската награда за превенция и 5 хил. евро