Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награди на националните победители във финалния етап на конкурса „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството“ 2018 г.

Община Габрово печели в категорията „Насърчаване на предприемаческия дух“ с „Иновационен лагер – Габрово“ (Gabrovo Innovation Camp). В категорията „Подкрепа на интернационализирането на бизнеса“ е отличено Сдружение за подпомагане на малкия и среден бизнес „Обединени бизнес клубове“ с инициативата „Подкрепа на интернационализирането и дигитализацията на бизнеса на МСП в България и Европа“.

В конкурса участват 32 европейски страни, обединени от идеята да създадат ефективна и работеща среда, в която предприемачите се развиват и преуспяват.

По време на церемонията зам.-министър Лъчезар Борисов подчерта, че Министерство на икономиката води политика, фокусирана върху иновациите като основен фактор за устойчив растеж и повишаване на добавената стойност.

По думите на Борисов наградените проекти отразяват стремежа на институциите и неправителствения сектор да насърчат предприемачеството, да създадат повече възможности за предприятията да развият своя бизнес, да затвърдят уменията си в контекста на дигиталната ера и да изградят устойчива предприемаческа екосистема в България. Според него отличените институции са доказателство, че подобни политики могат да се провеждат и на местно ниво, извеждайки на преден план връзката между образованието и предприемачеството. „Ако имаш собствено ноу-хау, дори и без промени в законодателството, можеш да се утвърдиш като привлекателно място за бизнес.“, категоричен бе зам.-министърът.

Българските финалисти ще се състезават на следващия европейски етап в конкурса с още 32 европейски страни. Финалът ще се състои в периода 19-21 ноември 2018 г. в гр. Грац, Австрия, по време на ежегодната Асамблея на малките и средните предприятия.

Проектът „Иновационен лагер Габрово“ цели да насърчи таланта и въображението на младите хора, които заедно ще търсят иновативни решения на важни за съвременното общество предизвикателства. Инициативата се провежда от 2016 г. 

Снимка: Министерство на икономиката

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. НСОРБ награди Габрово с приза „Община – реформатор“