Проект „Назад по калдъръмените улички…“ ще изпълни ДТ „Рачо Стоянов” в рамките на Програма Култура 2018. Общата стойност на проекта е 17 380 лева, а съфинансирането от страна  на Община Габрово е 11 000 лв.

Проектът „Назад по калдъръмените улички…” цели създаването на спектакъл , който по ефектен начин да пренася   публиката назад във времето, по калдъръмените улички на ЕМО „Етър”.  За основа на спектакъла ще бъде използван „Шибил” на Йордан Йовков. Разказът е  част от сборника „Старопланински легенди”.  Миналото, с което писателят ни среща в легендите, никога не е привнесено самоцелно. Героичното е осмислено по нов начин чрез духовно възвисяване на личността. Любовта е разкрита като магия, която покорява и завладява, като нравствен дълг и възможност  за духовно пречистване.

В рамките на проекта ще бъдат изнесени три представления с участието на актьорите от  ДТ „Рачо Стоянов”, както и танцьори от местните ансамбли.  В художествения екип са поканени художникът Елена Иванова, композиторът  Георги Петков и хореографът Лъчезар Захариев. За главната роля  е ангажиран Иван Юруков - актьор от Народен Театър  „Иван Вазов”.

Съботните евъргрийни се завръщат Проект „Лятна международна академия за драматургично писане 2018 „Дигитално село“ – отворен модул (Summer Scriptwriting Base 2018 “Digital Village” open module)” на Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“