Габрово е победител в конкурса „ЕкоОбщина 2017“ в категория „Енергийна ефективност на сградите“ при общините с население над 40 000 жители. Наградата получи заместник-кметът инж. Климент Кунев.

Второто издание на екоконкурса, организиран от Френското посолство в България, цели да популяризира постиженията в управлението на отпадъците и водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност, както и да отличи онези общини, които успяват да постигнат целите за опазване на околната среда по ресурсно ефективен и икономически устойчив начин.

Над 37 общини подадоха повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните местни политики в четирите категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”.

Подобно на първото издание на конкурса, през 2017 г. категорията „Устойчиво управление на отпадъците“ бе най-атрактивна сред общините. Втората най-предпочитана категория спрямо броя на подадените кандидатури бе посветена на енергийната ефективност. За отличие в нея се бориха четири общини с население от над 40 000 жители и 10 общини с население от под 40 000 жители. През месец септември жури от специалисти в различните области оцени кандидатурите. В края на процеса бяха отличени по две общини-лауреати във всяка една от четирите категории.

На официалната церемония по награждаването присъстваха представители на правителството и местната власт. Лауреатите получиха специалните награди, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Габрово e сред отличените 17 общини с Етикет за иновации и добро управление