Излезе от печат новият музеен пътеводител на Национален музей на образованието – „Експозиции, възстановки, колекции“.

В 36 богато илюстрирани страници (86 цветни снимки) пътеводителят показва на посетителите четирите експозиционни зали; петте възстановки; колекцията от възрожденски учебници, колекциите от училищни уреди, печати, знамена, униформи; личната библиотека на Васил Априлов и музейните кътове.

Авторите на изданието използват българската дума пътеводител вместо английската guide по две причини. Формалната е, че изданието е само на български език. Съдържателната, че неговата задача е да води посетителите по няколко пътеки, които се пресичат в общата мисия на музея. Едната е през експозициите и възстановките, втората – през колекциите и съхраненото във фонда богатство, третата – през разказа за българската просвета и образование на фона на националната история.

Текстовете, освен рекламна и информационна задача, имат и подчертано познавателна цел, предвид факта, че голяма част от посетителите са ученици и млади хора.

Пояснителните бележки към всяка от движимите културни ценности разкриват нейните най-специфични характеристики, докато водещите текстове в отделните страници изграждат разказ за просветното ни минало и новобългарското образование във взаимовръзка с националната и европейска история.

Съдържанието, структурата и форматът на изданието дават възможност пътеводителят да подготви посетителя за това, какво ще види в музея, да му бъде справочник в момента на посещението и да го връща към преживяното в храма на знанието.

Пътеводителят може да се използва и от учители в часовете по История и цивилизации.

Едновременно с новия пътеводител са преиздадени и брошурите „Дисциплинарен правилник на Габровското училище“ и „Взаимно училище“.

Изданията се предлагат на музейния щанд. 

115 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГАБРОВСКОТО МАШИНОСТРОЕНЕ (част 3)
24 февруари 2021
„Така извоювахме свободата…“ Музей „Етър“ представя револверът на Райна Княгиня и жезълът на граф Игнатиев
24 февруари 2021