Видеоинсталация с габровски шеги и анекдоти посреща посетителите на входа на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. С помощта на дигиталните изкуства екипът на театъра осмисля по нов начин пространството пред културната институция. Част от инсталацията е разположена на фасадните прозорци на НЧ „Априлов-Палаузов - 1861“, където се помещава ДТ „Рачо Стоянов“.

Визуалната трансформация на сградата е осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Културно наследство“, сесия 2020, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“. Различни холограмни проекции представят популярни шеги, разиграни от актьорите. Те влизат в ролите на зевзеци от миналото.

Холограмите целят да популяризират и запазят габровския хумор като нематериално културно наследство сред младите хора, жителите и посетителите на града. Те предоставят достъп до съвременни културни продукти на хора, които нямат възможност или не посещават арт събития. В последните години ДТ „Рачо Стоянов“ търси атрактивни и иновативни начини да достигне до по-широка аудитория и да привлече нови публики.

Видеоинсталацията допълва образа на Габрово като столица на хумора, разнообразява градската среда и доприняся за развитието на туристическия сектор. Тя служи като средство за опазване на градския фолклор, шеги и анекдоти като  част от живото културно наследство на Европа. Подготовката ѝ започна в края на 2020 г.

Традиционно в Габрово всяка година се провежда карнавал на хумора, а през година - Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и Международен фестивал на комедийния спектакъл. С новите форми на визуалните изкуства традиции и иновации си взаимодействат. Холограмната инсталация ще стане част от съпътстващите събития в карнавалната седмица и ще съхрани специфичната идентичност на региона.

 

Зимна обстановка в община Габрово към 07:30 часа на 28.01.2021 г.
28 януари 2021
Покана за публично обсъждане на проект за бюджет на Община Габрово за 2021 година
28 януари 2021