В рамките на отбелязването на 160 годишния юбилей на град Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да Ви представи, за акцент на месец декември, картина „Паун” на един от най-известните габровски художници – Дянко Колев.

Дянко Колев е роден в град Плачковци през 1946 г. Средното си образование завършва в Техникума по керамика и стъкло в столицата. Дипломира се в Националната художествена академия „Николай Павлович” – София със специалност стенопис. От 1978 г. е учител по рисуване в Средното художествено училище за приложни изкуства – Трявна, а от 1990 г. до 2010 г. е негов директор.От края на 90-те години е председател и член на УС на Клуб „Отворено общество” – Габрово, член на УС на Асоциация „Луди-млади”, член на Клуб „Приятели на Белгия” и на Сдруж ение „Хумор на народите”.

Автор е на стенописни пана в Габрово, и на десетина самостоятелни изложби в София, Габрово, Плевен, Троян и Нотвил-Луцерн (Швейцария). Взема участие в повече от 35 общи изложби у нас и в чужбина и в престижни симпозиуми по живопис. Бил е член на СБХ, секция „Живопис”, както и носител на почетни грамоти на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура (1997 и 2005), на годишни награди на ХГ „Христо Цокев”, връчвани от Община Габрово (1997, 2000 и 2006, 2012), както и на Сребърен плакет за малка пластика от Международното биенале – Габрово.

По случай голямата ретроспективна изложба на художника, която се проведе в ХГ „Христо Цокев” през май 2014 година, синът на автора – Антон Колев даде интервю на габровския вестник „100 Вести”. Той отбеляза няколко важни аспекти, определящи творческата самобитност на баща му. Първото и най-главното е синтеза на духа и материята в творчеството на художника. Духът на Дянко Колев се проявява в изчистени до стилизирани пейзажи, портрети, абстрактни форми.

Също така, синът определя най-важните творчески периоди, на баща си. Първият е повлиян от академичната рисунка с монохромни портрети, в които е хванато моментално усещане на модела или житейските ситуации. През вторият  период художникът разрушава двумерността на платното в картините си, които започват да приличат по-скоро на скулптури или барелефи. Третият му период  е време за природни картини с колорита на сухия пастел. Тази трудоемка техника става една от любимите на художника. По това време, Дянко Колев е искал да стигне такъв синтез, че да нарисува пейзаж с една линия. Чрез синтеза между пространство и цвят той постига ново виждане с дълбок философски размисъл. Четвъртия и последен  етап в творчеството на художника, неговият син характеризира като синтез. В него присътстват идеите и детайлите от първите три етапа, но формата окончателно е сведена до символ.

Картината „Паун” е създадена през 1988 година и се отнася по-скоро към първия етап на творчеството на Дянко Колев, съгласно предложената периодизация на сина му. В картината все още присъства фигуративност и материалност както в образа на жената, така и в дрехите й. И все пак реалистичността на изображението се намалява. Шареният шал, привличащ вниманието на зрителя, е решен с ярки абстрактни петна, от които изпъква сиво-зеления фон, акцентирайки същевременно лицето на модела. Профилът на лицето на жената също е решен с голяма степен условност, но благодарение на колорита художникът успява да отрази и усещане на хладното време: лицето е в студена гама, само на шията и на устата остават розови акценти, привнасящи оживление. Образът е изцяло пластичен, мек. Тази мекота прави преход от фигуративността към абстрактното в композицията на картината.

Художествена галерия „Христо Цокев” има 15 творби на Дянко Колев от различни негови творчески периоди, което ни дава широка представа за търсенията на художника.

Поради, противоепидемичната обстановка, картината няма да може да бъде разгледана от посетители до 21 Декември 2020, но те ще могат да и се насладят, през сайтa на галерията www.gallerygabrovo.com .

Напусна ни легендата на автомобилния спорт Илия Чубриков
7 декември 2020
Информация за ситуацията, свързана с COVID-19 в габровска област към 07.12.2020 г.
7 декември 2020