Пет знакови за Габрово сгради са пренесени в умален мащаб в центъра на града. Изграждането на парка на миниатюрите с първите макети в него, Народно читалище „Будителите – 2017“ започна по повод 160 години от обявяването на Габрово за град.

Моделите на архитектурни шедьоври са високи около 1 метър и са изработени от устойчива пластмаса. Творение са на художника Климент Генчев, изпод чийто ръце са излезли множество архитектурни ландшафтни макети. В габровския парк са „Парахода“ на Пенчо Семов- едно от чудесата на Габрово, вилата на индустриалеца, завещана за старопиталище, която от години се руши, къщата на Калпазанов, възстановена по архивни снимки, и Дома на културата. След дни ще бъде добавен и модел на ЖП гарата.

Макетите се отличават от подобни образци с това, че са интерактивни. Те „оживяват“ чрез сензори, а с помощта на холографски изображения разказват истории – в случая биографиите на 10 бележити габровци. Личности, повечето от тях малко известни, на които в родния им град не са издигнати паметници, но имената им са записани в страниците на националната ни история. Творци, държавници, хора на техническата мисъл, мечтатели, дали началото, изпреварили времето си. С тази инициатива авторите на проекта искат да ги „върнат“ при нас по един ненатрапчив начин, да ги издигнат в публичната памет.

Във всяка къщичка ще „живеят“ две личности от миналото на Габрово – чрез снимки за тях, картини и видео:

Елена Доскова-Рикарди е първата българка, пяла на сцената на Миланската „Ла Скала“, Теофана Крил е една от първите три авиаторки в България, Иван Родев е първият корабостроителен инженер у нас и създател на Варненската корабостроителница, Сава Манолов е първият български морски капитан, брат на основоположника на българското професионално композиторско творчество Емануил Манолов, Христо Енев е първият дипломиран български архитект, проектирал по-голямата част от железопътните гари в страната, Ботьо Бараков е първият български меценат, Тодор Бурмов е първият български министър-председател, смята се и за първият журналист на Габрово, Ген. Константин Попконстантинов е първият българин военен министър, Нено Христов – Нено Кукладжията е основоположник на кукления театър, баща на двете популярни кукли – Рачо и Дешка, Стефан Бойновски е първият певец и гъдулар, записан на грамофонна плоча в България.

Макетите са поставени на пътя на хората - на площад „Възраждане“, и ще останат там до понеделник, 9 ноември. Инициаторите на проекта разчитат те да предизвикват интереса на минувачите, за да не губим паметта за наследството на Габрово.

Вече има интерес от музеи, институции и големи търговски обекти, които да експонират миниатюрите на своя територия. Така ще са на разположение на зрителите и в лошо време.

Проектът за Мини Габрово е на Народно читалище „Будителите – 2017“ и е подкрепен от Програма „Култура“ на Община Габрово. Той слага едно добро начало, което авторите на проекта Светослав Славчев и Емил Михов се надяват да се превърне в нова атракция.

 

Автор: Велина Махлебашиева

Архангеловден е, професионален празник българската полиция!
8 ноември 2020
Кризисната социална кухня работи, доставката на продукти и лекарства по домовете продължава
9 ноември 2020