От началото на годината до момента на Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово са произведени 140 тона качествен компост. Процесът на компостиране на Регионалното депо се извършва по анаеробна технология и включва обработването на листна маса, клони, треви, био отпадъци от зеленчуци и плодове, постъпващи от зеленчукови магазини и фирми, обработващи подобна продукция.

Всички компостни партиди преминават през проверка от лизензирана лаборатория, а резултатите показват, че полученият материал е с високо качество, съдържа полезни за растенията вещества и може да се ползва в паркове и градини.

Есенният сезон, когато градините се почистват и разорават, е един от най-подходящите моменти да ги подготвим за пролетта като подхраним почвата с качествен компост. Габровци могат да закупят от произведения на Региноналното депо компост, като цената е 48 лв./тон. Възможно е и закупуването на по-малки количества в зависимост от нуждите на домакинствата.

За настоящата година са продадени 115 тона компост, а споделеното от гражданите мнение е, че продуктът е изключително качествен и дори превъзхожда предлаганите подобни продукти в търговската мрежа.

Освен да закупите компост може и да подпомогнете производството му като предадете ненужните растителни отпадъци на Регионалното депо за неопасни отпадъци. Растителните отпадъци се приемат безвъзмездно.

Компост може да произведете и в собствените си градини. Достатъчно е да събирате растителните отпадъци на купчина или в компостер, като ги смесвате в съотношение 1:1 – сухи (листа, сено, надребнени клони, дървесни стърготини, слама) и мокри (обелки от плодове и зеленчуци, прясно окосена трева, остатъци от плодове и зеленчуци). Времето необходимо за узряване на компоста е от 3 до 6 месеца, в зависимост от влажността и температурата.

Как се компостира в домашни условия може да прочетете в секция "Био отпадъци" - ТУК.

Започна реконструкцията на градинката пред "Глинените гърнета"
4 ноември 2020
Община Габрово кандидатства за финансиране на два електромобила
5 ноември 2020