Изложба “Пътят на писаните яйца” ще бъде открита на 1 април от 11:30 часа в изложбената зала на АЕК “Етър”. С експозицията гостува Исторически музей - Велинград.

Украсяването на великденски яйца с восък е най-разпространена техника в почти всички страни и народи от Централна и Източна Европа. В основата на проекта за писаните яйца на Исторически музей – Велинград и неговите партньори е залегнала тази вековна традиция, запазена и в българския регион - Чепинско.

В изложбата са включени образци от писаните яйца на български майсторки като една възможност да се сравни с традицията на другите в Европа. В гостуващата експозиция са представени подбрани резултати от експедициите на представителя на Националния етнографски музей – София - доц. д-р Светла Ракшиева, на Исторически музей – Велинград - Георги Куманов и на ПЕТ ЕООД Диана и Петър Русеви. Проведените експедиции през 2007, 2008 и 2009 г. са били с основна цел- проследяване разпространението на традицията в европейските държави- Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Русия, части от Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния, Босна и Сърбия, включително и България.

Едно от таблата е посветено на българските майсторки на писани яйца, представящи България на фестивала на народните занаяти Будапеща 2010.

Експонираните предмети, образци от писани яйца, писалки и печатни нагледни материали в изложбата са част от най-голямата в страната колекция, събрана в Исторически музей-Велинград.