Днешният 16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL).

Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември). Мотото за България е „Остани жив! Пази живота!“.

Кампанията цели да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за Европа е 70 човешки живота на ден.

Тази година акцентът е върху разсейването, което за редица страни е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти. Проблемът засяга както водачите, така и пешеходците, и пътниците, които провокират рискови ситуации.

От началото на месеца до 31 октомври 2020 г. е в ход традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Проведени са срещи с Регионалното управление на образованието и училищните ръководства. Съвместно с представители на Общината е извършен оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните ограждения около входовете на училищата и детските градини.

От днес до края на октомври полицейски служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца в районите на училищата. Патрулите ще се намесват при неправилно и рисково движение на деца по улиците.

Практиката показва, че рискът от настъпване на ПТП с подрастващи през есенно-зимния сезон е най-висок в сутрешните часове и привечер. На ръководствата на учебните заведения е препоръчано да дежурят в зоните на пешеходните пътеки и местата, където масово пресичат учениците.

По повод Европейския ден без загинали на пътя Община Габрово ще участва в събитието „Движи се…РАЗУМНО“ съвместно с Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Проявата ще се състои на 18 септември 2020 г. от 17:00 до 20:00 часа на пл. „Възраждане“.

Община Габрово се присъединява към идеята, че безопасността на пътя е отговорност на всички. Нека докажем, че можем да сме разумни участници в движението по пътищата. Защото всеки човешки живот е ценен!

*** По информация на ОДМВР – Габрово

Старт на кампанията за набиране на преброители
15 Септември 2020
Нови кабинети по природни науки в ПМГ “Акад. Иван Гюзелев”- Габрово
16 Септември 2020