Пазаруваме онлайн, учим, спортуваме, работим дистанционно… Така най-просто можем да опишем поведението на потребителите в последните месеци заради вируса COVID-19, парализирал почти целия свят. В началото на годината говорихме за 2020 г. с много надежда - първата година от новото десетилетие, което ще премине под знака на иновациите и технологиите. Но пандемията стопира всичко, което мислехме, че ще се случи.

„Очакваме в следващите три до шест месеца ситуацията да се нормализира, икономиката и потреблението да се завърнат към предкризисните си нива, а тенденциите към дигитализиране и IT култура на българския бизнес, отново да са актуални.“ – това заяви икономистът Георги Стоев на събитие, организирано от Областен информационен център – Габрово и Фондация „Бауерзакс“ на 16 юли 2020 г. в Община Габрово.

В срещата взе участие и кметът на Община Габрово Таня Христова, която представи мерките в подкрепа на бизнеса, предприети на местно ниво. „Това, което показват цифрите е, че кризата все още не е достигнала българския бизнес. Имало е периоди, когато тя е била по-тежка и сериозна. Българският бизнес успя да реагира точно навреме.“ – сподели Христова по време на форума.

Според статистика на ОИЦ-Габрово по процедурата за подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 в област Габрово до момента са сключили договори 64 микро и малки предприятия на обща стойност 487 022 лв. безвъзмездна финансова помощ. Тази информация беше представена от управителя на центъра, Маринела Събева. Тя акцентира още върху отворената за кандидатстване процедура „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID – 19“ и предстоящата мярка по ПРСР, чрез която земеделските стопани ще бъдат подпомогнати с почти 120 млн. лв.

В дискусията се включиха представители на местния бизнес, Габровската търговско-промишлена палата, КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Бюро по труда – Габрово.

Събитието завърши с официалното откриване на новата Икономическа библиотека, която отвори врати в Областен информационен център - Габрово за всички с интерес към икономическата литература.