„Да им е честито на габровци. Радостен съм, че мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, вече е завършен. Поздравявам и строителите.“, каза в Габрово министър-председателят Бойко Борисов, който посети днес завършения и пуснат в експлоатация обходен път на град Габрово.

Новият път не само ще извежда трафика извън града, но е довеждащ до бъдещия тунел под Шипка.

"До началото на следващия месец се очаква да приключат процедурите за избор на изпълнител на самия тунел под връх Шипка", съобщи председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски. Кандидати за строители има, а процедурите се провеждат под условие, уточниха още от АПИ.

След завършването на АМ "Хемус" и тунел под Шипка, с вече изградените АМ "Тракия", "Марица" и обходен път на Габрово - между Северна и Южна България ще се пътува за много кратко време.

Сега преминаването през Балкана се съкращава с около 30 минути, тъй като не се налага влизане в Габрово.

Целият обходен път на града е с обща дължина 23 км. Той е част от транспортното направление Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).

Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Повече снимки от събитието на фейсбук страницата на Община Габрово.

 

 

 

 

Най-умният тунел в България е в Габрово
4 юни 2020
Жълт код за силен вятър за област Габрово
5 юни 2020