Кметът на Община Габрово Томислав Дончев ще даде личен пример в почистването на града като влезе в реката в района на Лъвов мост на 4 април 2009 година. В групата на кмета, която ще започне почистването в 9.30 часа са включени още заместник-кметът Добрин Савчев, секретарят Николай Сираков, ръководителят на Общинския инспекторат Климент Кунев и още 20-тина снажни мъже от администрацията на Община Габрово.

В същия ден и час ще почистват и останалите екипи на Община Габрово. Екипът на заместник-кмета д-р Нели Савчева – дирекциите „Образование и култура” и „Здравеопазване и социални дейности” ще почистват района около Дома на културата „Емануил Манолов”.

Дирекциите „Благоустрояване и строителство” и „Устройство на територията” ще засаждат 50 метра жив плет на площадката срещу блок Катюша.

Под ръководството на заместник-кмета Таня Христова друг жив плет ще засаждат служителите от дирекция „Устойчиво развитие” и Отдел ГРАО на Община Габрово.

Екипът на заместник-кмета Калинка Пенева – дирекциите „Финансово-счетоводна”, „Местни данъци и такси” и „Общинска собственост и стопанска дейност”, подкрепени от дирекция „Административно-правно и информационно обслужване” ще почистват парка Баждар.

Общинските съветници, начело със своя председател Валери Василев за втора поредна година ще се погрижат за детската площадка над Любовната чешма.

Припомняме, че мотото на тазгодишната кампания по почистването на града е „Яхвайте метлите 2”. Още при нейното обявяване кметът на Община Габрово Томислав Дончев обеща, че тя ще е поне два пъти по-успешна от миналогодишната и обяви предизвикателство към останалите градове за най-мащабно почистване в страната.

В него вече се включиха Домът на хумора и сатирата, както и около 5000 ученици от габровските училища, които почистваха в последния учебен ден преди ваканцията. Утре се очаква в почистването да участват над 300 спортисти, ръководени от своите треньори и ръководството на Общински спортни имоти. Ще бъдат обхванати всички общински спортни бази. Над 80 деца от Хандбален клуб „Бъки” ще почистват района около Спортна зала Орловец. На стадион Априлов ще се включват възпитаниците на Футболен клуб „Янтра 2000”. На стадион Христо Ботев ще почистват децата от клуба по акробатика „Акроарт”, представителен боксов клуб „Габрово 91” и спортен клуб по вдигане на тежести „Михаил Петров”. Стадион Христо Смирненски се поема изцяло от ръгби клуб „Янтра”.

Обявените дати за общоградско почистване са 4 и 5 април.