Честит празник на Земята и нейните обитатели!

Всяка година на 22 април се отбелязва Световният ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, който е честван от милиони хора. Причината е една – всички ние живеем на единствената планета Земя.

Денят на Земята се отбелязва за първи път на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада, а тази година празникът има своя 50-годишен юбилей. През 1990 г. денят е обявен за Международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.

Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Темата тази година е „Действайте ЗА климата“ и е свързана с дейности за ограничаване на климатичните промени. Мотото на Ден на Земята 2020 е „Нека създаваме история“.

Тази година Община Габрово пренесе организацията за Деня на Земята във виртуалното пространство. Така, дори и стоейки вкъщи, всички ние може да направим много, за да осигурим по-добро бъдеще на нашата Синя планета.

Всички, които биха искали да се включат отбелязването на празника имат възможност до края на тази седмица да участват в инициативата „Ден на Земята – всеки ден“ и да спечелят една от 310 награди. Може да участвате във всяка от трите обявени категории. Първата е викторина с 16 въпроса, която ще намерите ТУК. Може да участвате и като изпратите снимка на вещ, която използвате многократно или снимка на великдеснски шедьовър, който носи символ на нашата планета Земя. Снимки с описания, вашите три имена и телефон за връзка изпратете на имейл – v.koleva@gabrovo.bg.

Срокът за участие е до 24 април, а наградените ще бъдат обявени на 30 април.

Подробности за инициативата вижте на chisto.gabrovo.bg.

Помогнете ни да подобрим габровските екопътеки - анкета
22 април 2020
„Избирам 380“ подкрепя произведеното в България
22 април 2020