На 11 февруари 2020 година (вторник), от 17 часа в залата за срещи и събития на РБ "Априлов-Палаузов" четящите габровци ще имат удоволствието да се срещнат с един много млад автор и с неговата първа книга. Това е ученичката от Национална Априловска гимназия Йоана Йорданова и романът й "Звезден мрак".

Вдъхновена от искрената подкрепа на своя преподавател Владилена Катевска и на журналиста Бояна Пенчева, на други свои учители и на родителите си  Йоана кандидатства и печели през 2018-та година (когато е едва в IX-ти клас) Изключителната стипендия за литература на фондация „Комунитас” за 2017/2018, от конкурса „1000 стипендии”. Тази стипендия се присъжда на много малко участници сред избраните 1000, обикновено отива при по-големи ученици и е за особено ярко проявени качeства и талант в съответната област, които разкриват бъдещето на един млад творец.Така на бял свят се появява романът-антиутопия "Звезден мрак". Книгата е издание на издателство "Фабер" - В.Търново, а художник на романа е друг млад творец - Десислава Савчева, също ученичка в Априловска гимназия в Габрово. Стипендията дава възможност на Йоана да отпечата в малък тираж своя първи роман, а това е добро начало за бъдещото й развитие като писател. Неслучайно тя е избрала да учи в НАГ, в паралелка с профил „Български език и литература”, защото винаги има млади хора, „които са изкушени от словото и които променят света“! (Владилена Катевска).

Йоана Йорданова: "Писането за мен е начин да разкажа история, която има смисъл, тоест да оставя послание. Любимите ми теми са приятелството, мечтите, изкуплението и любовта. Уча се най-вече от книгите, които чета!"

Владилена Катевска: В романа на Йоана Йорданова „Звезден мрак” Доброто и Злото се срещат в последната си битка за човешките души. В тази титанична битка няма добри и лоши герои, защото е битка за съществуването на света такъв, какъвто е и какъвто трябва да бъде. Романът на Йоана е една съвременна антиутопия и като всяка антиутопия предупреждава, че този път битката е на живот и смърт, тя се води тихо, тайно, в сърцето и в душата на човека. За света, който е наш дом.

Пожелаваме на Йоана този роман да е първата малка стъпка в света на необикновеното, на творчеството и на голямата литература.