На 4 февруари 2020 година габровци и всеки любител на хубавото слово и книгата ще имат възможност да се срещнат с младия български автор Димитър Радев. Срещата-разговор ще се състои в залата за събития на библиотеката от 17.00 часа. Димитър Радев ще представи пред гостите своята дебютна книга "Косите на Авесалом“, издание на креативното българско издателство за съвременна българска литература Skalino – София. Това е четвъртият млад автор на издателството, който гостува със свой дебют в Габрово – след Ангел Иванов и неговата „Техническа проверка“, Цветелина Петрунова и „Призраци на настоящето“ и Ивет Лолова и „Броеница на щастието“.

 

Димитър Радев е завършил актьорско майсторство в класа на проф. Димитрина Гюрова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в София и е специализирал кино и телевизионна режисура при акад. Людмил Стайков. През 2005 г. е приет в „Ню Йорк Филм Академи“, където завършва специалностите сценарно писане и кинорежисура. През 2017 творческите му търсения го отвеждат в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където завършва магистратура „Литература – творческо писане“. Има четири късометражни филма, представени на международни фестивали, а през 2019-та година заснема и дебютния си игрален пълнометражен филм „Раят на Данте“, на който е сценарист и режисьор.

Ани Илков – за дебютната книга с кратки разкази на Радев „Косите на Авесалом“ : „...Димитър Радев е намерил необходимата му форма за писане и работи усърдно още от своите студентски години в СУ – с внимание и упоритост, за да постигне оптимално естетическо въздействие. Това е формата на късия разказ, чрез нея и чрез ранната си съзнателна литературна зрялост писателят се придържа към максимално сгъстения и понякога много интензивен къс текст. Тази почти анекдотална форма на разказ изисква фотографски, а понякога и фактографски умения...“