Габровският драматичен театър ще представи спектакъла „Истината или се осмеляваш“ на режисьора Васил Дуев в петък, 20 декември, на основната сцена на Театрална работилница „Сфумато“. Предвидени са две представления – от 16.00 и от 19.00 часа.

Спектакълът е създаден по текста на австрийския драматург Щефан Лак в превод на български език от проф. Владко Мурдаров. Режисьорът Васил Дуев е познато лице от софийската театрална сцена, многократно номиниран за наградите АСКЕЕР и Икар като режисьор и актьор. Премиерата на постановката се състоя тази година на 14 февруари на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ и в това няма нищо случайно, защото в „Истината или се осмеляваш“ основната тема е любовта.

Участват актьорите Ангел Калев и Адриана Димова, които търсят истината за копнежите и страховете на младите хора, за „първия път“ в любовта, за двубоя между половете, за смелостта да противостоиш на стереотипите и за първите избори в живота. Третият актьор, който участва само с гласа си, е Живко Гущеров. Всички те са от габровската трупа, изявени в много хитови представлния от репертоара на театъра: „Свекърва“, „Начало на спектакъла“, „За Първото българско царство: Отшелника“, „Жана д’Арк“, „Мнимият болен“, „Чешити“, „Михал Мишкоед“, както и в много детски представления.

Представлението е носител на наградата „Най-добра постановка – изборът на студентите“ от третото издание на Международния театрален фестивал в Прищина, Косово, проведено от 4 до 9 ноември 2019 г. Освен наградата, габровската трупа получи шест номинации. От професионалното жури в категориите: „най-добър актьор“ – за Адриана Димова и за Ангел Калев; „режисура“ – за Васил Дуев и „най-добра постановка“. От медийното жури в категорията „най-добра постановка – изборът на медиите“ и от студентското жури в категорията „най-добра постановка – изборът на студентите“.

Сценографията и костюмите са изработени от Даниела Николчова (художник на спектакъла „Свекърва“) и Наталия Андреева. Хореографията е на Филип Миланов и Валери Миленков, а помощник-режисьор е Гинка Дичева. През октомври тази година постановката участва в 11-то издание на фестивала „Младите в театъра 2019“, организирано от Драматичен театър – Ловеч, с подкрепата на Министерството на културата и Община Ловеч. През март 2020 г. „Истината или се осмеляваш“ ще бъде представена на театралната сцена в Сърбия.

Предвидени са 35 места за жени и 35 места за мъже за всяко едно от представленията. Разделението на публиката на мъже срещу жени, е важно за случването на спектакъла. Постановката не е подходяща за лица под 13 години.

Билети може да купите от касата на Театрална работилница „Сфумато“, както и онлайн за представлението в 16.00 часа: https://bit.ly/35BlRnV и за представлението в 19.00 часа: https://bit.ly/2Z2KpUk.

 

Кръгла маса за зелени обществени поръчки
18 декември 2019
Готови ли сте за среща с Дядо Коледа?
19 декември 2019