На 17 декември 2019 година в Художествената галерия Христо Цокев бе открита Годишната изложба на габровските художници. Превърна се в добра традиция всеки декември да се представят пред публика съвременните автори, така че тя да се запознае с посоките, в които върви изкуството на града и региона.

Тази година в изложбата са представени 28 художника с 53 творби. Сред тях са скулптури, графика, живопис, приложно изкуство, творби изпълнени в смесени техники и инсталации. Някои автори за пръв път участват в изложбата, други са известни художници, които всяка година приемат поканата за участие в събитието.

Жури в състав: Васко Василев, Евгени Недев, Станислав Гончаров, номинира  следните художници:

Десислав Пънчев за печатна графика „Седем плюс една” и „Пейзаж”.

Николай Цветанов за картината - „Вчера”

Румяна Русинова за скулптурата - „Полет на мечтите”

Цветан Колев за колажа - „Влюбените планети”

Според журито, творчеството на Николай Цветанов към днешен ден представлява много интересен синтез между графика, живопис и скулптура. Живописта му става все по-сложна и по-многопластова с течение на времето, а художествения израз напротив – по-ясен и обобщаващ. Композиционната лекота и сложната вътрешната структура на работата станаха основните предпоставки журито да присъди наградата на стойност 500 лв. на Николай Цветанов за живописната творба „Вчера”. Картината по традиция остава във фонда на ХГ „Христо Цокев“.

Годишната изложба на габровските художници ще остане в Художествената галерия до 10 февруари 2020 година.

Повече снимки може да разгледатре тук