Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ снощи постави забележителния финал на поредицата инициативи, посветени на 150 години от своето основаване.

Арх. Николай Меразчиев, заместник-кмет на Община Габрово ги поздрави с думите: „Вие, скъпи дами, сте истинско бижу за нашия град. Вече век и половина превръщате съзидателната енергия на жената и майката в двигател за социални и духовни каузи.

Пожелавам ви семейството на „Майчина грижа“ да се увеличава, за да продължава своята човеколюбива мисия.

Сила имате, мъдрост имате, любов имате, бъдете здрави, радвайте се на плодовете на своя труд и продължавайте да творите добро!"

По време на събитието беше открита изложба и представен юбилейния каталог „150 години ЖБД „Майчина грижа“ – Габрово, подготвени от Държавен архив – Габрово.

Председателката на „Майчина грижа“ Ганка Шиварова награди победителите в ученическия конкурс „Жената, майката и даряването на добро”.

Организацията е основа на 6 август 1869 г. По инициатива на Димитър Енчев - главен учител в Габровското училище, съвместно с по-интелигентни и изявени жени от Габрово, се основава „Женско дружество”. Дружеството в Габрово е третото в страната, след подобни в Лом и Стара Загора. Ако в началото дейността е била само просветна, то на по-късен етап се разширява и става благотворителна.

 

Повече снимки от събитието на фейбук страницата на Община Габрово.

Почувствай се добре с Оркестър Габрово
21 ноември 2019
Жълт код за обилни валежи днес
22 ноември 2019