Два филма ще предложи на любителите на стойностното кино зала "Възраждане" през уикенда. Те са част от фестивала за полско кино "Кинотека", който гостува от 20 до 24 ноември в Габрово.

 

23 ноември 2019 г., зала „Възраждане“, 18.00 ч.

„Още един ден живот“ – реж. Раул де ла Фуенте и Дамян Ненов (2018, 85’), цветен, пълнометражен, анимационен, с български субтитри.

Участват: Марчин Дорочински, Аркадиуш Якубик, Томаш Борковски, Олга Болондж, Рафал Фудалей, Павел Пачесни, Якуб Камиенски, с гласа на Кери Шейл като Ришард Капушчински

Награди: Европейски филмови награди ’18 – Награда за европейски анимационен пълнометражен филм; Сан Себастиан ’18 – Награда на публиката.

Изпълнена с напрежение история на тримесечното пътуване на изтъкнатия репортер Ришард Капушчински в обхванатата от война и хаос Ангола, където фронтовата линия се променя като в калейдоскоп. Тук се осъществява деколонизация след португалската революция на карамфилите и в навечерието на независимостта на държавата избухва кървава гражданска война. Тук за пореден път авторът става свидетел на антихуманната същност на войната и изпитва чувство на безпомощност, каквото досега не е познавал. Ангола ще го промени завинаги. Той е репортер, когато напуска Полша, но се завръща писател.

В основата на пълнометражния анимационен филм с документални елементи е книгата на Р. Капушчински „Още един ден живот“.

Ришард Капушчински, авторът на „Императорът“ е един от най-уважаваните репортери в света, бил e свидетел на много въоръжени катаклизми, няколко пъти избягва екзекуция. На въпроса какво прави, той отговарял: „Аз съм преводач на култури“. Книгите му, признати в цял свят, са преведени на над 30 езика. Капушчински издига репортажа до ранга на изкуство. Салман Рушди казва, че „един Капушчински струва хиляда хленчещи и измислящи драскачи“. Работил е в Полската телеграфна агенция като постоянен чуждестранен кореспондент в Африка, Латинска Америка и Азия.

 

24 ноември 2019 г., зала „Възраждане“, 18.00 ч.

„303 ескадрила” – реж. Денис Делич (2018, 95’), с български субтитри

По случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война

Участват: Пьотр Адамчик, Мачей Закошчелни, Джон Кей Стийл, Кърк Баркър, Ян Вечорковски.

Награди: 2018 – Гдиня (Национален филмов фестивал „Непокорни, несломими, прокълнати”) – „Врата към свободата”; Чикаго (Фестивал на полския филм в Америка) – награда на публиката.

Филмът разказва истинската история на полските въздушни асове и е вдъхновен от бестселъра на Аркади Фидлер със същото заглавие. Като част от Кралските въздушни сили на Великобритания (RAF) те представляват елитно формирование – 303 ескадрила, която няма равна на себе си, а полските летци се превръщат в истинска легенда. Във време, когато всеки ден може да е последен, те не се колебаят да изпълняват рисковани въздушни операции. Филмът разказва не само за ефектните акции, в които участват полските пилоти по време на Битката за Англия, но и за техния личен живот.