В периода 5 - 7 ноември 2019 г. ОД на МВР – Габрово, с подкрепата на Общински съвет по наркотични вещества към Община Габрово и Регионално управление на образованието - Габрово, организираха и реализираха кампания „Габрово срещу наркотиците“, част от Националната инициатива „Заедно срещу наркотиците“.

В рамките на кампанията, в Габрово гостува инспектор Петю Петков от сектор „Наркотици“ при СДВР – София, който проведе срещи с ученици от 8 до 12 клас на габровските училища.

По време на срещите, инспекторът провокира учениците с въпроси за най-разпространените сред тях наркотични вещества и за пореден път доказа, че митовете и изкривената информация за дрогата са опасности, които могат да вкарат в капана на зависимостта един недостатъчно информиран млад човек.

Акцент в презентацията на инспектор Петков бе марихуаната, от която съществуват 1630 вида. Що е то „медицинска“ марихуана и какъв е режимът на регулация на канабиса в различни страни, също бяха тема на дискусия с младите хора. Учениците се информираха и за опасностите, които крие употребата на наргилета и енергийни напитки – използвани масово от младежите и често подценявани като риск за здравето им.

Относно най-новата, т.нар. „дизайнерска“ дрога – учениците видяха в презентацията колко различни видове има от нея и колко умело е маскирана тя под името на „чай“, „билка“, „соли за вана“, „тор“… Само за изминалата година са регистрирани 300 нови вида наркотични вещества! Затова е толкова важно младите хора да бъдат информирани и да не рискуват от незнание и любопитство. Защото понякога и един опит само може да бъде фатален. 

В рамките на кампанията, инспектор Петков се срещна и със специалисти, работещи в сферата на зависимостите, които бяха запознати с най-често срещаните наркотични вещества на българския пазар.

За съжаление, към организираната публична среща за родители не бе проявен интерес и бе пропуснат шанса те да чуят от професионалист в сферата какво се случва сред техните деца по отношение на наркотиците.

 

 

Ремонтни дейности по бул. "Априлов" на 8 ноември
7 ноември 2019
Параолимпиецът Християн Стоянов със злато от Дубай
8 ноември 2019