Кметът на Габрово Таня Христова и изпълнителният директор на Българска Автомобилна Индустрия Андон Димитров подписаха днес /12-ти септември 2019г./ договор за доставка на 8 нови CNG автобуси YUTONG.

Обновяването на автобусния парк с още 8 нови автобуси е част от стратегията на Общината за осигуряване на достъпен, качествен и екологичен градски транспорт, и се осъществява по проект „Развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово“.

С това новите екологични автобуси в Габрово ще станат 11 на брой. Предстои подписването на договор и за останалите 3 броя 12- метрови електрически автобуси.

„След няколко месеца по улиците на Габрово ще се движат още 8 нови екологични автобуса и ще заменят част от остарелите и некомфортни превозни средства. Те са недостатъчни, за да обновим бързо и изцяло транспортния парк, но днес правим още една важна стъпка в посоката, която следваме – модернизиране на обществения транспорт в Габрово до момента, в които той ще бъде удобен, точен, предпочитан от габровци“, каза Таня Христова при подписването на договора.

„Аз искам да благодаря от името на най-големия производител на автобуси в света за възможността да работим с една от най-проспериращите общини в България. Надяваме се габровци да харесат автобусите, които ще доставим“, допълни Андон Димитров и подари умален модел на новите автобуси на габровския кмет.

Българска Автомобилна Индустрия, която е официален представител на най-големия автобусен производител Yutong Zhengzhou Company, трябва да достави автобусите в срок до 250 дни, след подписване на договора.

С пазарен дял от над 15 % в света, компанията производител е едни от основните глобални доставчици на автобуси.

Yutong ZK6126GHA е автобус задвижван на природен газ (CNG), който осигурява една по-екологична алтернатива за придвижване в градска среда. Автобусът е 12 метров, нископодов, с корпус от двойно галванизирана стомана, за да осигури по-голяма защита на пътниците.

Автобусите отговарят на най-високите изисквания за екологичност в Европа. Те са снабдени с газови бутилки от композитни материали и капацитет 1500 литра. При експлоатация в нормални условия гарантираният пробег на автобуса при напълно заредени бутилки е 400 км. Двигателят е 6 цилиндров, с максимална мощност от 239 kW и водно охлаждане. Автоматичната скоростна кутия е с вграден ретардер, който допълнително намалява скоростта и забавя движението при натискане на спирачния педал или на лоста разположен под волана. Всички CNG автобуси Yutong разполагат със система за видеонаблюдение, частично отваряеми и тонирани прозорци, климатична система и две USB устройства за зареждане на мобилен телефон.

Автобусите са снабдени с механична рампа и система за накланяне на превозното средство, което допълнително улеснява достъпа до тях на трудноподвижни лица и майки с колички и малки деца. Подът е от противохлъзгащо покритие,  а седалките с ергономичен дизайн, изработени от устойчиви на износване и замърсяване материали.

Автобусите Yutong ZK6126GHA разполагат още с бутони за спирка по желание, отваряем вентилационен люк на покрива, двойни пневматични врати със сигнализация и функция против отваряне на вратите в движение, ръкохватки за правостоящи пътници и др.

Автобусите Yutong, задвижвани на природен газ, са една по-екологична алтернатива на конвенционалните дизелови автобуси. Над 130 т. емисии въглероден диоксид ще бъдат спестени от един автобус за целия срок на експлоатация. Около 30% по-малко ще са отделените азотни окиси и приблизително над  90% по-малко ще са отделените прахови частици при използването на автобус задвижван на природен газ в сравнение с конвенционален дизел автобус.

В началото на годината Българска Автомобилна Индустрия достави 22 CNG автобуса Yutong по проект за обновление на обществения транспорт в столицата. Отзивите на Столичен градски транспорт са повече от добри, като най-показателно за дружеството е постигнатото редуциране на оперативните разходи. Жителите и гостите на гр. София също оценяват високо комфорта и удобството, които новите CNG автобуси Yutong им предоставят.