43-тото издание на Международния фестивал „ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2019“ ще се открие на 9 септември. Фестивалът запазва стремежа да обновява афиша си с нетрадиционни концерти и да разчупва рутината и стереотипите при програмирането. Новост са концерт със солово участие на почти непознатия за широката публика меден духов инструмент еуфониум, първото гостуване в Габрово на струнен квартет „София“, Духов квинтет „Пилекадоне“, фестивално клавирно трио, симфониета „Враца“, диригентът Максим Ешкенази, световна премиера на произведение от Пламен Джуров.

Над 90% от произведенията ще прозвучат за пръв път в Габрово, което ще предостави нова информация на постоянната публика. За пръв път ще гостуват флейтистката Ивон Недева, виолончелистът Атанас Кръстев, виртуозният изпълнител на еуфониум Цветан Троянски, цигуларят Иван Пенчев.

Запазва се традицията да има концерт на открито градско пространство, да присъстват изявени имена в българското изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

Концертите са девет на брой. Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко участва както в програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

По традиция, повечето от концертите ще се проведат в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разгледат и тематичната изложба „Вдъхновени от музиката“ от фонда на Художествена галерия „Христо Цокев“, която също се ще открие на 9 септември.

43-тото издание на международния фестивал „ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2019“ ще се открие от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. Акцент в програмата е българска музика, която не е изпълнявана в Габрово. На концерта ще бъде почетен 70 годишния юбилей на проф. Пламен Джуров – дългогодишен ръководител на ансамбъла. Изявеният български диригент, композитор, педагог и общественик ще представи световна премиера на създадената през тази година пиеса „Приказка за струнни“.

В концерта едно след друго ще прозвучат произведения от класика Марин Големинов и неговия най-малък син Михаил Големинов. За почитателите на филмовата музика ще бъде изпълнена музика от големия грузински композитор Гия Канчели.

 

Музиканти от латвийския град Резекне гостуват на габровци
9 Септември 2019
Интерактивна инсталация по случай 55 години АИР „Боженци“
9 Септември 2019