Община Габрово ще финансира създаването на психотерапевтична група в помощ на двойки с репродуктивни проблеми, съобщи кметът на Габрово Николай Сираков по време на откриването на изложбата „Ангели с мисия... Продължението”. Тя се организира от фондация „Искам бебе” и има благотворителен характер. Събраните средства от продажбата на 50-те фотографии на бебета, заченати ин витро, ще бъдат използвани за лечението на двойки с репродуктивни проблеми.

Психотерапевтичната група, която ще започне работа през март, има за цел да подкрепи семействата, борещи се с проблема „безплодие”. Тя ще им създаде среда, в която спокойно могат да говорят за проблемите си, да получат информация за ин витро процедурите, нужните изследвания преди тях, финансирането на лечение или процедури ин витро от фонд „Ин витро”, който през 2010 г. е осигурил 15 млн. лв.

Според последните статистики, в България има над 160 хил. двойки, борещи се със стерилитета. Много от тях се притесняват от проблема си и трудно получават информация за нужните изследвания и възможностите за лечение.

По време на изложбата беше представен и местният координатор на фондация „Искам бебе” Весела Михова. Фотографиите можете да видите до 9 януари 2011 година на четвъртия етаж в МОЛ „Габрово”.

На снимката: Кметът на Община Габрово Николай Сираков и бебето Ема - габровската звезда в изложбата „Ангели с мисия... Продължението”