С обмен на ноу-хау ще продължи партньорството между Габрово и Тун, стана ясно след завръщането на кмета на Община Габрово Николай Сираков от швейцарския град. Целта на визитата му беше доуточняване и подписване на програмата за сътрудничество за 2011 година, обсъждане на възможностите и конкретни мерки във връзка с продължаването на партньорството след 2011 година и срещи с делови кръгове.

Сред приоритетите в социалната сфера са създаването на център за обучение на специалисти и диагностика на деца с проблеми от аутистичния спектър, за който ще се ползват швейцарски обучители, развитието на дневния център за деца с увреждания и дневния център за възрастни с увреждания. На първо място в областта на културата, разбира се, е карнавалът, когато отново ще ни гостува делегация от Тун, а от своя страна швейцарците са отправили покана за гостуване и изява в традиционната им „Нощ на културата".

„Градът ни вече не се нуждае от хуманитарни помощи”, отбеляза кметът Николай Сираков. „Нуждаем се само от специализирана техника, която все още е много скъпа за нас”. И двете страни са съгласни, че бъдещото ни сътрудничество трябва да се трансформира в обмен на ноу-хау. От Тун са изразили желание да използват опита на Габрово в зимното почистване на улиците и са отбелязали, че притежават много по-модерни машини, но не се справят така добре. Ще черпят добри практики и в областта на културата - развитието и взаимоотношенията между институциите.

Тун ще ни предостави своя опит, чрез обучения в областта на медицината, бизнеса и туризма. По време на посещението си Николай Сираков се е срещнал и с представители на туристическата организация, представляваща ски курорта Аделбоден. Те са изявили желание да включат курорта Узана в следващите си проекти.

Визитата съвпадна и с тържественото изпращане на досегашния кмет на Тун Ханс-Уели фон Алмен, който на 31 декември тази година се оттегля от поста. Николай Сираков се срещна и с новоизбрания кмет Рафаел Ланц, който официално ще встъпи в длъжност на 1 януари 2011 година.

На снимката от ляво на дясно: Ханс-Уели фон Алмен, Николай Сираков, Рафаел Ланц