„Габрово е място на дух, на смелост и на дързост. Габрово е място, без което България няма да е това което е!“, каза диригентът Йордан Камджалов в интервю за предаването „Часът на Габрово“ по радио Бумеранг ФМ.

Маестрото беше в Габрово заедно със 110  хористи от 4 континента, които снощи пяха на български език и изправиха на крака публиката в пълната зала „Възраждане“.

„За всички тези чужденци щеше да е пропуск, ако не бяха минали през Габрово, защото това е център на българщината и Габрово има много какво да покаже. Посланието от сцената към габровската публика е за сила, дух, гордост, самочувствие и вяра, че България и българският език са нещо ценно. Българският език е свещен и специален и ние трябва да продължаваме да го мислим и да го усещаме по този начин.“, добави още Йордан Камджалов.

Международният хор „Виделина“ подари на габровци на 10 юли един истински празник на духа. Оперните певици Гиргина и Пламена Гиргинови също бяха част концерта, под надслов „Живият извор“, а професор Ивелина Иванчева беше зад пианото. Диригенти бяха световноизвестния Йордан Камджалов, Филип Фало и Сесил Астрюк.

Хорът е осъществил подобни концерти в Швейцария, Канада и Франция. Песните, изпълнени на български език, са на Петър Дънов. През 2019 г. се навършват 155 години от неговото рождение.

Цялото интервю с Йордан Камджалов чуйте в звуковия файл.