На 10 юли от 17.30 часа на чардака на Дечковата къща ще бъде открита изложбата от детския пленер „Старо Габрово“, организиран от Регионален исторически музей – Габрово.

От 27 юни до 9 юли пред Дечковата къща и около нея - в емблематичния за града ни квартал „Шести участък“, 25 млади творци от школата по изобразително изкуство „Елиза  Арт“, с преподавател талантливата габровска художничка Елиза Ковачева-Цокова, черпиха вдъхновение от възрожденската архитектура и с четки и бои я претворяваха върху белите листи.

По време на пленера участниците имаха възможност да разгледат и постоянната експозиция „Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век““. Любопитството на малките посетители беше привлечено от различни културни ценности, но особен интерес у тях предизвика пианото марка „Ed. Steingraeber - Bayreuth“, произведено 70-те години на ХIХ век.

Тъй като този красив музикален инструмент се нуждае от вещата намеса на специалист, за да може да се използва не само като музеен експонат, а и за концертни изяви, се зароди идеята творбите от пленера да бъдат предложени за благотворителна продажба, а събраните средства да бъдат предоставени за акордирането му.

От 10 юли до 10 август 2019 година може да разгледате изложбата и да станете притежател на красива творба, дело на млад габровски талант!