Повече от 100 участници и двойно повече посетители станаха част от събитието „МОДЕЛИРАЙ БЪДЕЩЕТО СИ!“. Инициативата, организирана от Община Габрово в партньорство с образователните институции и бизнеса в града, се реализира за първи път в подобен формат. „МОДЕЛИРАЙ БЪДЕЩЕТО СИ!“ даде среща на професионалното образование, успешната кариера и възможностите, които бизнесът дава.

Събитието започна с представянето на официалните гости и едно специално послание. То дойде от кмета на Габрово, която пожела успех на инициативата и заяви, че Габрово разчита на партньорството между образование, бизнес, наука и местна общност. „Всички ние трябва да бъдем знаещи, можещи и професионалисти. Има много работа, а тя очаква всички нас! Пожелавам успех в моделирането на бъдещето на всеки един от вас и нека това събитие бъде само началото на подобен формат от срещи, разговори и партньорства“, това гласеше посланието на Таня Христова.

В изказването на символичния домакин на събитието г-жа Нела Рачевиц, заместник-кмет на Община Габрово, прозвуча пожеланието всеки млад човек да намира своята успешна реализация, която може да се случи и в родния му град, защото има множество възможности, а предлаганите професионални специалности дават възможност за мотивиран и обоснован избор.

 

„МОДЕЛИРАЙ БЪДЕЩЕТО СИ!“, бе официално открито от Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката. „За да може да се възползваш от най-добрата възможност, за да можеш да намериш своята реализация, в основата е качественото, добро образование. Възможностите обаче се дават от бизнеса, защото нито една образователна институция не може да реализира своята визия и своите възможности за развитие без партньорите от бизнеса, защото така може да отговори на изискванията на пазара на труда. Затова аз съм убедена, че днес всички партньори са на едно място, убедена съм, че учениците ще се замислят наистина за това какво предимство има професионалното образование, защото то не е ограничаващо, а е образование, което дава много възможности, което работи с високи технологии, което изисква критично мислене, а и смятам, че бизнесът ще види, че нашето образование, почивайки на добри традиции, дава отговори на бъдещето, така че нека наистина да моделираме доброто ни бъдеще“, това заяви заместник-министър Михайлова.

В събитието се включиха екипи от всички профилирани и професионални гимназии в община Габрово - СУ „Райчо Каролев”, СУ „Отец паисий“, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, Национална априловска гимназия, ПТГ „Д-р Никола Василиади”, ПГТ „Пенчо Семов”. Ученици и учители представиха професиите, предлагани в тяхното училище и демонстрираха възможностите и постигнатото в процеса на обучение.

Участие в събитието взеха организации и институции, ангажирани с образованието – Областна администрация – Габрово, РИО–Габрово, Габровска търговско-промишлена палата, Военно окръжие – Габрово, Технически университет – Габрово, ЦПЛР „Кариерно ориентиране - Габрово“, Областен информационен център – Габрово, сдружение “ENIWARE OPEN SOURCE”.

„МОДЕЛИРАЙ БЪДЕЩЕТО СИ!“ бе подкрепено от 10 компании - Дзалли ООД, Импулс АД, ЕЛВИ ООД, Мехатроника АД, Елна ООД, СТС ПАК Холдинг ООД, ЛС ТЮБС АД, ВЕНЦИ ЕООД, СТС ПРИНТ АД, КРУШАТА ЕООД, които развиват дейността си в община Габрово. Всички те направиха интересни и детайлни представяния на професиите в своя барнш, като посетителите можеха да видят и дори да опитат как точно се работи една професия.

Специална изненада за всички присъстващи в горещият четвъртък следобед дойде с неочакван театрален етюд, изигран от актьорската трупа с ръководител Светослав Славчев. Внезапното представление отправи предизвикателство към всички, които полагат грижа за природата. Актьорската игра постави проблема с безпрецедентното трупане на отпадъци, но и предложи решение – разделното събиране на отпадъците и възможността за тяхното рециклиране. Всичко това бе още една стъпка към възможността да живеем на чисто, защото, както гласеше и посланието в представлението, човекът е единственото живо същество, което прави отпадъци и именно човекът е този, който може да спре тяхното образуване.

Акцент в събитието бяха изпълненията на сцена, защото талантът има пряко отношение към образованието и към кариерата. Връзката с традициите и българщината направиха Никол Димитрова, Силвия Дончева и акордеонистът Божидар Кържин от ДФА „Габровче“. Последва и забележителното изпълнение на цигулка на чаровната Мария Колева с учител Елена Вълкова, а финалните акорди бяха поставени от младите виртуози на китара - Велизар Лазаров с учител Радослав Талев и Иван Иванов, с учител Пламен Ризов. Публиката не остана безразлична и дори поиска допълнително музика. Така първото издание на „МОДЕЛИРАЙ БЪДЕЩЕТО СИ!“ завърши с китара и пожеланието да се видим отново и в още по-широк формат.

 „МОДЕЛИРАЙ БЪДЕЩЕТО СИ!“ запозна младите хора на Габрово с възможностите, които професионалното образование дава за кариерна реализация и очерта възможностите за комуникацията и партньорството между бизнеса, образователните организации и учебните заведения в града.

Повече снимки от събитието може да видите ТУК.

Община Габрово благодари на всички, станали част от  „МОДЕЛИРАЙ БЪДЕЩЕТО СИ!“. Организаторите отправят и специална благодарност на „Центъра за работа с доброволци“ и всички, които помогнаха в логистичното обезпечаване на събитието.