С технологията на 360-градусово видеозснемане за Дечкова къща в Габрово ще бъде създаден филм, в който експозиционната среда ще бъде „оживена" от професионални актьори. Дигитално съдържание ще бъде достъпно за публиката чрез VR-очила с вградени микрофони. По този начин посетителите ще имат възможност да се пренесат във виртуална реалност и да наблюдават различни моменти от ежедневието в градската къща от края на ХІХ и началото на ХХ век.

„Усещането, което се създава е на активен участник, който може, протягайки ръка, да докосне актьорите или културните ценности. Тази интерактивната симулация ще позволи изграждане на по-дълбока и по-трайна ментална връзка между създаденото възприятие и реалната среда“, каза главният уредник на Регионален исторически музей – Габрово Радост Балевска.

Паралелно с този вид специфично заснемане ще се осъществи и заснемане с кинокамера, с възможност за представяне на видеоматериала пред многобройна публика на образователни, туристически и културни форуми, в открити пространства, където използването на VR-очилата би създало ограничение за всички желаещи.

„За провеждане на занимания с ученици, с цел затвърждаване на наученото по време на посещението и развиване на тяхното въображение и творчески възможности, ще бъде създадено образователно помагало – папка с образователно-игрови подлистник, в което децата да работят по време на занятието и да вземат със себе си, за да могат да го допълват и ползват като полезен източник на информация“, каза още Радост Балевска. 

Проектът, чрез който се реализират тези инициативи се нарича „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“. Инициативата има за цел, използвайки възможностите на дигиталните технологии, по съвременен и атрактивен начин да „вдъхне живот“ в представянето на постоянната експозиция „Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век“ в музеен обект „Дечкова къща“.  

Общата стойност е 13 180 лева. Финансирането от Министерство на културата  е 9 834 лева. Изпълнение от юни до 30 ноември 2019 г.

Партньори са Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Средно училище „Райчо Каролев“.

Партньорството с утвърдена културна институция, каквато е ДТ „Рачо Стоянов“  ще гарантира високото художествено качество на късометражния филм.

РИМ – Габрово има изградено дългогодишно сътрудничество с училище „Райчо Каролев“.

„За нас като професионалисти е важно да имаме обратна връзка с целевата публика, затова ще потърсим мнението на преподаватели по история, български език и литература, изобразително изкуство и ученици, с интерес към историята от СУ „Райчо Каролев“. С тях ще бъде обсъдена работната визия и съдържанието на образователното помагало, а препоръките на преподавателите и учениците ще бъдат взети под внимание при изготвянето на финалния му вариант“, обявиха от Регионален исторически музей – Габрово.