Най-добрият български ендурист Теодор Кабакчиев (КТМ, Екстрийм Рейсинг, Габрово) ще застане на старт днес в първото изпитание от „Ерзбергродео`2019“. 25-то издание на най-известния ендуро фестивал в света, който се провежда в желязна мина в селцето Айзенерц (Австрия), започна вчера с регистрация на участниците, а днес е първата изключително зрелищна дисциплина – „Mitas Rocket Ride“.

Тя се състои в изкачване на стъпаловиден много стръмен хълм на четири нива в мината, като това трябва да стане по възможно най-бързия начин. Състезателите се подреждат в редици по 6 и стартират в стила на мотокроса - с пускането на времето пада бариерата. Най-бързите трима от всяка серия се класират за следващия кръг. По време на квалификациите на всеки от участниците се позволява да направи по 2 опита, за постигане на по-добро време, а най-бързите 48 се борят за трофея на Mitas Rocket Ride 2018. През миналата година 353-ма състезатели от 35 пет държави от пет континента се включиха в надпреварата. Теодор беше великолепен от началото до края и зае трето място в крайното подреждане.       

„Ерзбергродео“ е най-популярното и най-трудно състезание по ендуро в света, в което ежегодно участват около 2000 състезатели от всички краища на планетата, между които са и всички топ звезди на този спорт. Най-зрелищната надпревара е в неделния ден – т.н. „Red Bull Hare Scramble“. За нея обаче се класират само най-добре подготвените 500 ендуристи. Пресявката за „Red Bull Hare Scramble“ е „Iron road prolog“ в събота. Прологът се състои от два манша и в него стартират участници с всякакъв вид мотори, които се състезават по чакълест лъкатушещ из мината път с дължина от 13,5 км и широк на места до 30 метра. Само най-бързите 500 от тях получават правото да карат в „заешкото катерене“.

„Red Bull Hare Scramble“ не е просто състезание - това е най-трудната еднодневна мотоциклетна офроуд надпревара в света, изстискваща цялата сила и интелект на участниците. Те имат на разположение 4 часа, в които трябва да карат възможно най-бързо, а в същото време да намерят най-оптималното трасе през стръмните тераси на мината разположена в подножието на Алпите. Четири часа изпълнени с пот, болка и дори безнадеждност, защото теренът, през който преминават мотоциклетистите, е неимоверно труден. Преодоляват се почти отвесни насипи, склонове, горски масиви с извадени отвън коренища, огромни канари, с размер на най-малките камъни от по метър, планини от каменопади и свлачища, водни и кални препятствия и т.н. Изисква се смелост, невероятно владеене на мотора и непоколебимост, за да се измине пътя от падока до върха на мината, на височина от 1466 метра. В това състезание до финала достигат само най-добрите, най-здравите, технични и натренирани състезатели в света, обикновено пилоти на заводските отбори – КТМ, „Husqvarna“, „Sherco“ и др.

Кабакчиев вече няколко години поред участва в „Red Bull Hare Scramble“. През 2017-та той дори успя да измине цялото убийствено трудно трасе и пресече арката на финала, но, за съжаление, 12 минути след контролните 4 часа и зае 27-мо място в крайното подреждане. Миналата година късметът не беше с него. Българският шампион потегли добре в състезанието, но след това загуби ценно време и позиции на една от началните контролни точки. След това се опита да навакса, но определеното време приключи в момента, в който се опитваше да преодолее 21-та от общо 25-те контролни точки, носеща многозначителното име „Зеленият ад“, и това му отреди 33-то място. Сега Кабакчиев е амбициран да развее българския флаг на финала.