На 3 юни (понеделник) от 14:00 часа в Регионален исторически музей – Габрово ще бъде открита документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на проф. Виден Табаков (1919–2015) – българският учен, участвал в космическата програма на САЩ, с принос в провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната.

Изложбата е организирана съвместно от Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ и ще бъде открита от Румяна Атанасова - член на управителния съвет на Фондация "Визия за научен и технологичен растеж" и Гари Роуландс - Steampowered.team обучител (СТЕАМ обучения за ментори и ученици). 

Проф. Виден Табаков учи и работи в Берлин по време на Втората световна война, избира пътя далеч от родината в превратните години след септември 1944 г., живее в Аржентина по времето на режима на генерал Хуан Перон, а по късно и в САЩ, където се превръща в пряк участник в космическата надпревара между Западния и Източния блок. Изложбата проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на този блестящ учен.

Изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“ може да бъде разгледана до 13 юни 2019 г.