Истински празник на източно-православнато песнопение се състоя на 11 май в зала „Възраждане“ за всички християни и почитатели на тази древна и с неугасващо въздействие музика.

Повода за това прекрасно музикално събитие беше официалното представяне на единствения засега съвместно издаден компактдиск с източно-православни и византийски песнопения, плод на всеотдайните усилия на двата мъжки хора към централните храмове „Св. Троица“ и „Успение Богородично“ и техните диригенти Бистра Мамулева и Алексей Шепелев. Тяхната великолепна съвместна работа, заедно с посветеното и талантливо участие на хористите от двата състава, родиха този запис на композиции от различни епохи в духа на православната традиция. Това стана възможно благодарение на голямото сърце на ктитора (дарителя) за този проект д-р Красимир Дончев, и неоценимата професионална работа на габровския тонрежисьор, цигулар, композитор, аранжьор, радетел и активен участник в популяризирането на българския фолклор Иван Ковачев, познат на музикалните и звукозаписни среди далеч извън пределите на Родината. Неговите високо квалитетни умения, искрената симпатия към този проект и дълбоко сърдечното отношение към църковната музика придадоха рафинирано професионално звучене на крайния продукт. „Хвалите Господа с небесь“ е заглавието на компилацията, издадена от музикалната компания „Сънрайз Маринов“, специализирана в продуцентска и импресарска дейност, свързана със съхранението на автентична българска музика от различни жанрове, от естрада и фолклор до чист ортодокс. Лично президента на компанията г-н Маринов присъства на представителния концерт и прие заслужените благодарности на габровските музиканти.

Празничната атмосфера на това събитие беше, осезаема за всичките около 200 гости, които се потопиха в посланията на православната духовност, пренесени чрез 6-те песнопения, изпълнени на сцената от двата състава и техните солисти. Заедно с тях прозвучаха много думи на радост от докосващото сърцето въздействие на тези изпълнения, и благодарност и уважение към неговите създатели и спомоществователи. Продължилия почти час и половина концерт-представяне беше увенчан с 15 минутен филм, посветен на процеса по създаването на този диск.

Габрово се оказа единствения град в Северна България, в който и трите основни храма в града поддържат свои самостоятелни хорови състави, активно участващи в неделните и празнични богослужения. Това благословение за общността на православно вярващите габровци бе сърдечно споделено и радостно прието от квалитетната публика на това събитие. Не мога да скрия приятната изненада от множеството хора, дошли специално да се докоснат до този специфичен, не особено популярен и все по-рядко оценяван автентичен древен звук на нашата вяра. Благословен да бъде труда на всички, които сеят на тази нива, и плода от него нека се услади на мнозина.

Автор: К. Генчев