Световноизвестният сладкар Мария Шрамко пристига в Габрово по повод международния карвинг фестивал на смеха. В него ще се включат участници от България, Украйна, Сърбия, Македония и Бенин в Южна Африка, които ще мерят умения, прецизност и фантазия два дни. Събитието е част от календара на Международния фестивал на хумора и сатирата в Габрово, чиято кулминация е Карнавалът. В първия ден участниците ще работят върху темата „Смях“, а през втория ден сами ще изберат техниката и темата, с която да се представят. На тяхно  разположение ще бъдат дини, пъпеши, тикви, ябълки, грозде и други плодове и зеленчуци.

Специалният гост Мария Шрамко е родена в Украйна, но в момента живее и работи в Исландия. Считат я за най-известния исландски сладкар. Световен шампион е по кулинарно изкуство, като неин специалитет са захарните цветя. Част е от националния кулинарен отбор на Исландия, съдия на Световната асоциация на обществата на професионалните готвачи, има златни медали за работа с карамел и изработка на сватбени торти, носителка на орден първа степен за принос в развитието на кулинарното изкуство на Украйна.

Как от майстор на спорта с черен колан по джудо се става световноизвестен сладкар - надяваме се да издаде тайната си именно в Габрово на 18 и 19 май. В неделя, 19 май, от 11 до 14 часа тя ще направи демонстрация по изработка на захарни цветя.

Карвинг фестивалът на смеха се провежда в Габрово за трети път. Гостували са кулинари от Англия, Румъния, Южна Корея, Китай. Специален гост миналата година бе шоколатиерът Мартин Шифърс, който показа как се правят скулптури от шоколад.

Повече за Карнавала в Габрово можете да видите в линка към официалния сайт на събитието  -  https://carnival.gabrovo.bg

Програмата на Карнавала: https://carnival.gabrovo.bg/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0/