На 14.05.2019 г. се откри традиционната изложба на габровските художници, посветена на Деня наХ Габрово с наградата на Община Габрово. Жури в състав: председател Валентин Атанасов (художник), Евгени Недев (директор на ХГ „Христо Цокев” и Иван Христов (старши експерт в отдел „Култура и туризъм” на Община Габрово) присъдиха наградата на Христо Йонков за керамичната композиция „Древни обиталища”. Наградата връчи госпожа Нела Рачевиц, заместник - кмет на Община Габрово.

Христо Йонков и роден в Габрово. Завършва Националната художествена академия, специалност "Керамика" при проф. Венко Колев. Специализира във Франция. От 1993 до 2010 г. е организатор на Международен симпозиум "Арт керамика" в Троян. Христо Йонков е един от най-изявените съвременни керамици, с многобройни участия в национални и международни изложби, пленери, симпозиуми по керамика. До неотдавна името му се свързва и със Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян, на което той бе дългогодишен директор.

В изложбата се включиха 25 автора с 48 творби като тази година преобладават абстрактните произведения. Експозицията е разнообразна и в нея вземат участие художници, които отдавна не са показвали свои произведения пред габровската публика – Христо Йонков, Румяна Русинова, Антония Баракова. За първи път в изложбата участва английския художник Рой Плейстоу, който от скоро живее в Габрово и приятно изненадва публиката с експресивните си портрети. 

Изложбата може да разгледате до 19 юли 2019 г.

 

КУПИ ЛИ СИ НОВАТА КАРНАВАЛНА ТЕНИСКА?
15 май 2019
ИМАМЕ АКТУАЛИЗАЦИЯ на приложението!
15 май 2019