„Последните пушки на Априлското въстание в Габровския край – битката на четата на Христо Патрев“, с тази историческа възстановка на дружество „Традиция“ днес в кв. Нова махала отбелязаха 143 години от Априлското въстание.

В събитието се включиха представители на Национално дружество „Традиция“ от Ловеч, Севлиево, Казанлък, Троян, Тетевен, София, Етрополе и с. Баня (Панагюрско), за да припомнят част от събитията, случили се в Габровско през бунтовната пролет на 1876 г.

Събитието уважиха кметът на Габрово Таня Христова и областният управител Невена Петкова. Те поднесоха цветя на новооткритата паметна плоча на свещениците Йоан Чомаков и Иван Баев в двора на църквата в кв. Нова Махала и на Мемориала на въстаниците.

Христо Николов Патрев е деец на националнореволюционното движение. Той взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание през 1876 г. След избухването му възглавява въстаническа чета в Габровско и Тревненско. След като  е разбита, той се отправя към Източна Стара планина, но е заловен от османските власти и е убит.

Снимки от събитието във Фейсбук страницата на Община Габрово.