По покана на Министерство на културата и туризма, Комисията за ЮНЕСКО на Китай и кмета на Уейфанг, Габрово представи страната ни в мащабни форуми, посветени на културата, творчески постижения, дизайна, занаятите и народните изкуства, проведени в средата на април в градовете Уейфанг (провинция Шандонг)  и Суджоу (провинция Дзянсу).

В град Уейфанг се проведе Световна изложба на културни и творчески постижения, с участието на 18 града от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, които представиха тематични експозиции. Единственият европейски град, представен във форума, беше Габрово, съобщи заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц, която участва в престижното събитие.

Фотография: Ма Юечуан

Основната цел на Световната изложба, част от 12-тото изложение - панаир на културата и изкуствата, бе да се представят историите на мултикултурното творчество в света чрез живи изпълнения и в триизмерно пространство, да се покажат научната и културна ценност на занаятите и народните изкуства. Паралелно със Световната изложба, в Уейфанг се проведе и Международен форум за културни и творчески индустрии и градско устойчиво развитие, в който се включиха представители на творчески градове от Корея, България, Мексико, Дания, Конго, Саудитска Арабия, Иран и Филипините, както и представители на китайските творчески градове Пекин, Ханджоу, Суджоу, Цзиндечжен, Циндао и Макао. Форумът изследва начините и средствата за насърчаване на развитието на творческите индустрии, създаването на международни канали за продажби на креативни продукти, за да се постигнат целите на развитието и поддържането на културното разнообразие в глобална среда.

По същото време, в китайския град Суджоу, директорът на Етнографски музей на открито Етър проф. д-р Светла Димитрова и ръководителят на Туристическия информационен център - Габрово Велимира Христова се включиха в едно от най-големите и престижни изложения за култура, творчество и дизайн в Китай, и участваха във форум на Световните столици на занаятите и народните изкуства.

Изложението се провежда за осма поредна година и с всяка следваща увеличава своята популярност и посещаемост.

Габрово, признат за Творчески град на занаятите и народните изкуства, разполагаше със своя изложбена площ и бе представен с дърворезби на майстор резбар от Етъра, които убедително предизвикаха интереса на китайските посетители.

Сред изложителите от Творческите градове присъстваха майстори - занаятчии и административни представители от няколко града в Китай, от Япония, Иран, Мексико, Саудитска Арабия, Африка, Египет и Тайланд.

В рамките на форума на Световните столици на занаятите и народните изкуства в Суджоу, Габрово беше представен със специална презентация и филм, показващи неговия опит в областта на творчеството, занаятите и работата с младите хора.

Габровското участие в престижите форуми в Китай бе отличен повод за споделяне на добри практики и иницииране на ново мислене за устойчивото градско развитие, което поставя в центъра усилията за засилване на цялостното сътрудничество чрез и за творчество.