Ден преди Великден, предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ избра да излъчва програмата си на живо от "Етъра"-а. В съботния ден зрители от цяла България се срещнаха с иконописеца Пламен Малинов, гатанджийката Събина Хунева, Димитринка Георгиева, която боядисва яйца с естествени багрила, директора на музей Дом на хумора и сатирата Маргарита Доровска, заместник-директора на Драматичен театър "Рачо Стоянов" Светослав Славчев, ансамбъл "Габровче" и неговият художествен ръководител Лъчезар Захариев. Бяха на гости в Регионалния исторически музей и Интерактивен музей на индустрията, предаваха пряко и от Соколския манастир.

Габровци показаха как се багрят яйца с обелки от лук и корени от растението брош, разкриха малко и от тайната на преплитането на гайтани и говориха за силата на иконите и силата, която движи ръката на иконописеца.

Разказаха за Двадесет и четвъртото биенале на хумора и сатирата, което ще се открие на 17 май и включва 150 художници от цял свят, за Международния фестивал на комедийния спектакъл - 13-17 май и, разбира се, за Карнавала – най-старият и пъстър карнавал в България, чиято дата тази година е 18 май.

Зрителите разбраха още за първите неща, които са се случили в Габрово, за габровските индустриалци и предприемчивия ни дух, за стенописите, старите майстори зографи и строители, видяха и усмивките и любовта към фолклора на най-младите габровци в лицето на ансамбъл „Габровче“. 

Предаването беше допълнено и от прекрасните кадри от "Етър"-а, чиито дюкяни и посетители се събуждаха в събота сутрин, заедно с всички българи, за един слънчев и празничен ден.

 

Предаването можете да гледате в линковете:

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/ikonopisecat-plamen-malinov-za-ikonite-trjabva-vjara.html

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/maski-gore-kakvo-ne-znaem-za-karnaval-gabrovo.html

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/margarita-dorovska-v-doma-na-humora-i-satirata-pokazvame-i-savremenno-izkustvo.html

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/v-etara-pazjat.html

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/s-pesni-i-tanci-na-velika-sabota-ansambal-gabrovche.html