От 15 до 18 април 2019 г. на обучително пътуване в Румъния бяха трима младежи от Габрово – Теодора Тодорова, Максим Садинов и Росен Занев. Посещението е награда за идеята, разработена от тях по време на Gabrovo Innovation Camp 2.0, с която те станаха победители след онлайн гласуване на финала на лагера.

В рамките на своето посещение участниците в обучителното пътуване посетиха Букурещ и Клуж-Напока. В столицата на северната ни съседка те бяха гости на Impact hub – иновативно пространство, което събира заедно млади предприемачи, програмисти, дизайнери и стартъпи. Освен да работят там, те имат изключителната възможност в привлекателна съвременна среда да комуникират помежду си, създавайки нови контакти и възможности за бизнес. В откритото помещение са разположени зали за преговори, за индивидуална и групова работа, за конферентни разговори, както и обща кухня, в която всеки сам може да приготви храната си, продължавайки деловите разговори в неформална обстановка. Младежите посетиха и представителството на Джуниър Ачийвмънт в Румъния, където получиха повече информация за дейността на сдружението, за провежданите от него иновационни лагери и начина, по който организацията работи с образователните институции.

В Клуж-Напока участниците проведоха срещи във факултета по бизнес администрация, където бяха запознати с дейността на създадения Google hub. Проведена бе дискусия относно това защо и как организацията подпомага активните студенти и стартъпите. Интересен факт е, че по програмите, предлагани от Google hub може да кандидатстват и хора от други страни.

По време на следващото си посещение в Техническия университет на Клуж-Напока, участниците проведоха среща със заместник-ректора, професор по роботика, както и представители на Innovation Lab, Джуниър Ачийвмънт Румъния и акселератор за стартъпи. Запознати бяха със структурата на университета, изпълняваните от него множество проекти, както и с възможностите младежи от чужбина да се възползват от отличната му база като редовни студенти или такива по програма Еразъм. Посещението завърши с разходка в един от кампусите, където бяха посетени лаборатории по роботика, 3D принтиране, виртуална реалност и други.