На 24 април, сряда, от 19 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“, на Габровския камерен оркестър отново ще гостуват цигуларят Божидар Братоев и пианистката Валентина Гюлева.

Програмата включва произведения от Шуберт, Шопен, Рахманинов и първите изпълнения в България на Траурна симфония от италианския бароков композитор Пиетро Локатели, „Елегия“ от Чайковски и Кончерто гросо № 6 от Шнитке.

Цената на билета е 3 лева. За ученици, студенти и лица над 65г. входът е свободен.

Заповядайте! Очакваме Ви!

БОЖИДАР БРАТОЕВ, цигулар и диригент, е роден в София. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия и Националната музикална академия в класа на проф. Е. Камиларов и Д. Шнайдерман. През 1968г. участва в майсторски клас на Леонид Коган в Охрид, а през 1975г. специализира в Петербургската Kонсерватория при известния цигулар и педагог Михаил Вайман.

От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Оркестъра на РТВ Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения. Паралелно концертира като солист и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Загреб, Нови Сад, Скопие.

От 1983 година живее във Франция. Концертмайстор на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година е избран за Директор на Националния камерен оркестър от Тулуза, с който постига забележителни успехи, между които "Grand Prix" на Френската Академия. За Радио “Франс Мюзик“ реализира многобройни записи от световната музикална съкровищница.

От 1989г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет "ПРОАРТЕ" от Монте-Карло, с който гастролира в цял свят. Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако.

ВАЛЕНТИНА ГЮЛЕВА завършва с отличие Музикалното училище в Пловдив и продължава своето обучение в Националната музикална академия в София, в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализира в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство). Като солов и камерен изпълнител участвува в международни майсторски курсове (Ваймар, Прага). Изучава интерпретация на съвременна чешка музика при проф. Карел Яндера (Бърно).

Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.