От 2 до 5 април музеен обект Дечковата къща беше място за срещи, творчество и приятни емоции. Инициативата на Регионален исторически музей – Габрово „Ваканция на чардака” провокира интереса на десетки деца между 7 и 12 години и им даде възможност да се забавляват, научавайки нови неща за традициите и историята на Габрово.

Първият ден децата се запознаха с особеностите на възрожденската жилищна архитектура и изработиха макет на къща, а в края на заниманието разгледаха постоянната експозиция „Градски бит от края на ХІХ в. до 40-те години на ХХ в.”

Какво е сокай, от какви елементи е съставен, от кого се везат сокайните шевици, научиха децата във втория ден на ателието. С интерес разгледаха каталога „Габровски сокайни шевици“ и проявиха въображение в разгадаването на закодираните във везаните фигури флорални и зооморфни форми. Вдъхновени от чутото и видяното, с усета на художници, умело съчетаха багри, в зададените в книжките за оцветяване модели.

Златен беше третият ден за ваканцията на чардака. Децата разбраха как се правят варакосани китки и какво e символното им значение в българската обредност. Това беше и най-творческото занимание - върху малкото пространство на бръшляновите листа, с много старание участниците успяха да изрисуват уникални златни миниатюри.

Последният ден се оказа най-динамичен и емоционален. Дечковата къща изглеждаше като филмова площадка, а участниците с лекота се превъплътиха в ролите на елегантни млади дами и господа от края на 19 век. След частта със снимките и позите, децата с нетърпение се заеха с изработването на рамки, в които да поставят фотографиите си. Получиха се красиви творения – достойни за изложба.

Регионален исторически музей – Габрово отправя своята благодарност към родителите за доверието и към децата за нетърпението, което ги водеше в Дечковата къща 30 минути преди началния час на заниманието, за вниманието, с което слушаха разказите, за вдъхновението, с което твориха, за усмивките и за добрите пожелание!

До нови срещи на чардака през юни!

 

Европейско злато за Габрово
8 април 2019
Картина на известния български художник Петър Дочев е акцент на месец април в Художествена галерия "Христо Цокев"
8 април 2019